FTX mora platiti naknadu Bahamima

Problemi bankrotirane burze kriptovaluta FTX nastavljaju se povećavati svakim danom, a posljednji udarac dolazi s Bahama, nekadašnjeg sjedišta posrnule tvrtke.

Vrhovni sud Bahama izdao je nalog u korist Komisije za vrijednosnice Bahama, nalažući toj bankrotiranoj kripto burzi da regulatoru plati naknadu za držanje digitalne imovine nakon prijave za stečaj 11. studenoga.

Vrhovni sud 12. studenoga stavio je FTX-ovu digitalnu imovinu pod nadzor Komisije za vrijednosnice. Komisija je u svojoj javnoj obavijesti potvrdila presudu i napomenula da će se sve naknade izvršiti nakon odobrenja Vrhovnog suda.

Službena izjava do koje je došao Cointelegraph glasi: „Nalog koji je osiguran danas potvrđuje da Komisija ima pravo na obeštećenje prema zakonu i da će FTX u konačnici snositi troškove koje Komisija ima u zaštiti imovine u korist klijenata i vjerovnika FTX-a.“

Usluge skrbništva nad digitalnom imovinom bahamske komisije za vrijednosnice za FTX također su potaknule zavjere koje sugeriraju da upravo Komisija stoji iza hakiranja više FTX novčanika.

Međutim, obrasci prijenosa sredstava uključivali su tehnike pranja novca, što je eliminiralo šanse da državno tijelo stoji iza hakiranja. Inače, zahtjev za stečajem FTX-a razotkrio je nekoliko financijskih rupa u bilanci osramoćene kripto burze.

Burza trenutačno duguje tri milijarde dolara 50-orici svojih najvećih vjerovnika, dok bi ukupna lista vjerovnika mogla premašiti milijun.

John Ray III, koji je nadgledao stečajni postupak Enrona, imenovan novim privremenim izvršnim direktorom FTX-a, opisao je situaciju kao najgoru koju je vidio u svojoj korporativnoj karijeri, ističući potpuni neuspjeh korporativnih kontrola i nedostatak pouzdanih financijskih informacija.

Kripto zajednica negoduje zbog Uniswapove nove politike privatnosti

CoinMarketCap pokreće proof-of-reserve lokator za kripto burze