FTX duguje tri milijarde dolara 50-orici najvećih vjerovnika

Burza kriptovaluta FTX duguje 3,1 milijardu dolara 50-orici najvećih vjerovnika, prema dokumentima podnesenim stečajnom sudu u Delawareu.

Iako u podnesku nisu otkrivena imena strana upletenih u brzu propast FTX-a, dokument jasno pokazuje opseg potencijalnih gubitaka s kojima se klijenti tvrtke suočavaju. Desetorica najvećih vjerovnika FTX-a potražuje više od sto milijuna svaki, ukupno više od 1,45 milijardi dolara.

U podnesku je objašnjeno da dug ne uključuje ono što se duguje insajderima tvrtke i podložan je promjenama kako će više informacija biti dostupno. FTX duguje svom najvećem vjerovniku nešto više od 276 milijuna dolara, a svom pedesetom po veličini oko 21 milijun dolara. 

Međutim, prijava bi mogla samo zagrebati površinu onoga što ta burza u stečaju duguje jer je tvrtka prošlog tjedna objavila da bi mogla imati više od milijun vjerovnika. Navedeno je da novo vodstvo tvrtke još nije uspjelo dobiti puni pristup podacima o kupcima.

Tvrtka je u zahtjevu također navela da podaci o dugu možda nisu u potpunosti točni jer bi mogla postojati plaćanja koja su već izvršena vjerovnicima, ali se ne odražavaju u knjigama ili postojećoj evidenciji.

Vjerovnici će povrate čekati desetljećima

I dok ulagači jedva čekaju saznati kada će i hoće li moći dobiti natrag svoja sredstva od bankrotirane kripto burze FTX, stečajni odvjetnici upozoravaju da bi to moglo potrajati desetljećima.

Bit će problem identificirati kripto imovinu i zatim razraditi sustav kako raspodijeliti sredstva, pogotovo zbog složenosti koja dolazi s problemima prekogranične nesolventnosti i konkurentskim jurisdikcijama.

Odvjetnici napominju da su korisnici FTX-a u redu čekanja sa svima drugima, uključujući vjerovnike, investitore i financijere rizičnog kapitala, upozoravajući one koji su trgovali kriptom za kripto da možda neće vidjeti isplate godinama.

Simon Dixon, osnivač globalne investicijske platforme BnkToTheFuture, koji je bio aktivan glas u stečajnom postupku Celsiusa, istaknuo je da će svi koji drže sredstva na FTX-u postati vjerovnici, s odborom koji će zastupati njihove interese.

Naveo je da će preostala imovina nakraju biti dostupna vjerovnicima ovisno o tome što ostane nakon troškova stečaja.

Celsiusovi klijenti moraju prijaviti potraživanja do siječnja

Dnevni pregled 21.11.’22. – Grayscale ne želi predočiti dokaz rezervi