Korekcija je za nama?

Je li korekcija doista iza nas? Je li povlačenje u srijedu na 65 tisuća dolara bilo maksimalan minus koji će vodeći kripto doživjeti prije negoli krene u napad na novi all time high?

To je sasvim lako moguće ako ne dođe do snažnijeg odbijanja od razine od 69K, koja predstavlja rekord iz prethodnog bull ciklusa iz 2021. godine, ali i robusnu zonu otpora na kojoj su, čini se, investitori spremni prodavati, dakle uzimati profit, što neminovno ruši cijenu.

I iako je bilo nezadovoljstva kod dijela trgovaca što cijena BTC-a nije probila 69 tisuća dolara i pretvorila tu razinu u potporu, ne treba zaboraviti da je bitcoin, barem iz trenutačne tehničke perspektive, izašao iz šestomjesečne konsolidacije i od 5. 8. konstantno bilježi više cjenovne maksimume i minimume, što jest karakteristika rastućeg trenda. Imajući to na umu, novi lokalni vrh mogao bi biti tu već sutra.

Deseti mjesec doduše zasada nije opravdao epitet Uptobera s obzirom na to da je plus trenutačno svega sedam posto u usporedbi s prosjekom prinosa od 21 posto. Ali do kraja Uptobera ostalo je još gotovo tjedan dana, a to nije zanemariv vremenski horizont. Dakle, do mjesečnog zatvaranja moglo bi biti još vrlo ugodnih iznenađenja.

Unatoč faktorima koji vrše pritisak na cijenu, poput jakog dolara, rastućih prinosa na trezorske obveznice SAD, skoka zlata na nove rekorde, što odvlači pažnju od BTC-a, i naravno uzimanje profita, cijeli je niz vrlo pozitivnih signala koji jačaju narativ da je skori skok cijene neminovan, da su fundamenti sve snažniji a tržište spremno.

Primjerice podaci s tradicionalnih tržišta, konkretno iz tehnološkog sektora, pokazuju da je Nvidia, proizvođač memorijskih čipova, izvijestila o rekordnoj tromjesečnoj dobiti. Tesla, još jedan veliki igrač u američkoj tehnološkoj industriji, zabilježila je rast dionica od 17 % nakon što je Elon Musk objavio da bi prihodi tvrtke u 2025. mogli porasti za čak 30 %.

Odlični rezultati, pogotovo najvećih tehnoloških kompanija, u posljednje su vrijeme prilično bitni za kretanje cijene bitcoina s obzirom na korelaciju BTC-a s tržištima kapitala u SAD-u. To naravno ukazuje na ulazak vodećeg kripta u financijski mainstream i na činjenicu da dvije nekada potpuno različite klase imovine pokreću iste makroekonomske varijable. A kad smo kod tih makro varijabli, upravo su one još jedan izvor optimizma. Naime, oklade da će američke Federalne rezerve ponovno smanjiti kamatne stope na svom sastanku 7. 11. porasle su na visokih 95 posto, prema podacima FedWatch alata CME Grupe.

Kao i kod svake imovine, ključ je rasta u količini kapitala koju su investitori spremni uložiti u kupnju, a njega u ovom trenutku ne nedostaje. Kapital doista ulazi u bitcoin strelovitom brzinom, a od ožujka kada je BTC postigao sadašnji cjenovni rekord od približno 73.700 dolara – neviđenom. Od 11. ovog mjeseca, zaključno s ovim četvrtkom, dakle u samo deset radnih dana, američki su ETF-ovi kupili bitcoine u vrijednosti od gotovo tri milijarde dolara!

Pad kripto tržišta je gotov?

Dosad nezapamćena akumulacija BTC kitova!