Altcoini i dalje čekaju svoju sezonu

Američki izbori 5. 11., uz vjerojatno smanjenje kamatnih stopa dva dana poslije, promatraju se kao dva najznačajnija katalizatora rasta uz priljeve u ETF-ove. I to ne samo ako pobijedi Donald Trump.

Jednostavno rečeno, okončanje izbora eliminirat će neizvjesnost koju investitori nikako ne vole, što bi trebalo pogodovati plusevima na cijelom kripto tržištu. A što se ostatka tržišta tiče, dakle onog altova, on je i dalje uglavnom uspavan u odnosu na snažnu dominaciju bitcoina.

Budući da je dominacija bitcoina dosegla razinu psihološkog otpora, od oko 59 posto, dio stručnjaka vjeruje da je preokret na pomolu, što bi trebalo pogodovati prostoru altcoina, odnosno dovesti do barem mini alt sezone. Međutim, neki drugi, primjerice analitičari HashKey Capitala, smatraju da će altovi živnuti tek kada BTC preskoči 80 tisuća dolara i tvrde da će za početak sezone altcoina dominacija bitcoina vjerojatno morati doseći između 62 i 70 %. Je li tolika dominacija izgledna s obzirom na količinu altova u kripto prostoru, ostaje upitno, no onaj pravi uzlet altcoina u svakom se slučaju čeka.

Što se ovotjedne izvedbe tiče, kralj pametnih ugovora, Ethereum, odnosno njegov ether, i dalje se spotiče, ne samo u odnosu na bitcoin čija je kapitalizacija sada prvi puta veća za bilijun dolara od etherove, nego i u odnosu na glavnog rivala, Solanu. Ether je u trenutku pisanja članka u tjednom minusu od 3,4 posto, na 2530 dolara. Ethereum se još oporavlja od oštrog pada prihoda nakon što je Dencun nadogradnja mreže u ožujku smanjila naknade za transakcije za približno 95 % i dodatno gurnula korisnike prema njegovim layer2 rješenjima, što je nazivano i kanibalističkom strategijom.

A Solana nastavlja nadmašivati šire tržište. S gotovo 14 posto tjednog plusa, SOL je vodeći top kripto po prinosima. Nije ni čudo s obzirom na onchain metrike koje su fantastične. Ukupna zaključana vrijednost (TVL) na Solani porasla je s manje od 250 milijuna dolara početkom 2023. na više od 6,8 ​​milijardi dolara koliko otprilike iznosi sada. Solanin uspon, uz odlične performanse blockchaina u smislu brzine i cijena transakcija, potpomognut je uspjehom memeova i povezanih platformi kao što su Pump.fun i Moonshot.

XRP je dotle u tjednom padu od četiri posto i vjerojatno ne treba očekivati snažnije cjenovne akcije bilo prema gore bilo prema dolje prije okončanja sudskog slučaja izdavatelja XRP-a, Ripplea, i američkog regulatora, Komisije za vrijednosne papire i burzu, SEC-a. Doge je u blagom porastu od 3,7 posto, ponajprije zbog eksponiranosti svog glavnog promicatelja, Elona Muska, u Trumpovoj kampanji. Tron je zabilježio plus od 4,7 posto, a Ton minus od 3,1 posto.

Zanimljivo, ADA se praktički nije ni pomaknula, unatoč intrigantnoj vijesti da bi se u Cardano mogla sliti likvidnost bitcoina kroz novu integraciju s Bitcoin OS-om, odnosno kroz BTC Bridge. Kako je to na Twitteru napisao osnivač Cardana, Charles Hoskinson, taj projekt nije samo most nego i “mozak” koji ima za cilj odvesti bitcoin u svijet DeFi-a, GameFi-a i pametnih ugovora, područja koja su prije bila nedostupna vodećoj kriptovaluti. Takav novi razvoj savršeno se uklapa u Cardanovu viziju masovnog usvajanja i inovacija, koju je prethodno opisao Hoskinson i u isto vrijeme može pružiti jednostavan način za proširenje korisnosti bitcoina, a mogao bi biti i toliko potrebni katalizator da se ADA napokon pokrene.

Dosad nezapamćena akumulacija BTC kitova!

Je li bitcoin spreman za novi skok?