Bitcoin skočio prema 65K USD

Bitcoin je odlično otvorio tjedan sa skokom na gotovo 65 tisuća dolara, što predstavlja najvišu razinu u desetom mjesecu. To sada naravno ponovno rasplamsava narativ Uptobera, mjeseca u kojem je BTC povijesno ostvarivao odlične rezultate i koji je u halving godinama, kao što je ova, bio uvod u streloviti rast tijekom četvrtog kvartala.

Ovim dnevnim plusom od gotovo četiri posto cijena vodeće kriptovalute doista bi mogla biti u početku pozicioniranja za nadolazeći bikovski trend, koji bi trebao dovesti do nove najviše razine svih vremena. Iako je trenutačna mjesečna dobit i dalje daleko od prosjeka koji Uptober donosi, ovaj pomak ipak je tržištu dao razloga za optimizam. Ne treba zaboraviti ni to da još nismo zakoračili u drugu polovicu mjeseca, a najsnažniji se plusevi obično bilježe posljednjih deset dana. Sljedeći cilj trebao bi biti preskakanje i zadržavanje razine od 65K i konačni izlazak iz faze konsolidacije, koja sada traje već sedam mjeseci.

Podsjetimo, na današnji dan točno prije tog razdoblja BTC je došao do svog trenutačnog all time higha od oko 73.700 dolara. Naravno, cjenovna akcija bitcoina prelila se na kompletno kripto tržište, pri čemu je najveći plus, od gotovo 17 posto, zabilježila Ethena, vjerojatno zbog najave da planira inkorporirati SOL kao kolateral, odnosno rezervnu imovinu za svoj sintetički dolar USDe. A to prema nekim analitičarima ima potencijal učiniti Ethenu jednim od najvećih perpetual marketa SOL-om i povećati prinos, iliti APY, USDea.

Ukupna kapitalizacija kripto tržišta skočila je pak gotovo dva posto, na 2,36 bilijuna dolara. Dakle, nakon što je prošli tjedan pala ispod 59 tisuća dolara, cijena bitcoina sada je na pragu dugo očekivanog rasta iznad sto tisuća dolara u narednim mjesecima. Prošlotjedna korekcija potaknuta znakovima ponovnog ubrzavanja inflacije u SAD-u, koje je signalizirao Indeks potrošačkih cijena, CPI, očito je završena i čini se da su tržišni akteri zaključili da je temeljni trend inflacije, unatoč većem CPI-u nego što je bilo očekivano, ostao netaknut.

A nisu samo akteri na kripto tržištu došli do takvog zaključka. Dionički indeksi S&P 500 i Dow Jones prošlog su tjedna tako zabilježili nove rekorde, a trgovanje zlatom bilo je unutar jedan posto od vlastitog vrha. Ali što je točno gurnulo bitcoin k mogućem proboju iz faze konsolidacije? Čini se da je najznačajniji pokretač ovog zamaha najavljeni novi paket poticaja u Kini, koji je ojačao tržišno raspoloženje. Kina je naime u subotu obećala znatno povećati svoj dug kako bi podržala gospodarstvo. Iako tamošnji dužnosnici nisu dali detalje o veličini poticaja, tržišni akteri očito vjeruju da će kineske stimulativne mjere središnje banke dati poticaj kriptovalutama tijekom ostatka godine, uz naravno pozitivan efekt smanjenja američkih kamatnih stopa.

Uz ova dva katalizatora, kao dodatan vjetar u leđa analitičari spominju i milijarde dolara koje će FTX vratiti svojim vjerovnicima, a od kojih bi se dio trebao preliti natrag u kripto tržište, kao i okončanje neizvjesnosti koje dolazi nakon rezultata predsjedničkih izbora u SAD-u.

BTC pred najdužom konsolidacijom u povijesti!

Ovoga tjedna očekuje se otključavanje altova u vrijednosti od 500 milijuna dolara