Podaci o CPI inflaciji urušili kripto tržište

Kripto tržište nastavlja se suočavati s izazovima na brojnim frontama. Geopolitičke tenzije, regulatorne akcije u SAD-u, oprez investitora uoči raspleta američkih izbora, a od ovoga tjedna i topliji američki podaci o inflaciji od očekivanih pritišću cijene kriptovaluta. Kombinacija svih tih faktora dovela je do pada bitcoina većeg od pet posto, s najnižom razinom u tri tjedna.

Vodeća kriptovaluta pala je između srijede i četvrtka na ugrubo 58.900 dolara usred svojevrsne mini korekcije koja je uslijedila nakon objave američkog Indeksa potrošačkih cijena, iliti CPI-a. CPI inflacija porasla je na mjesečnoj razini 0,2 posto, dok je temeljni CPI koji isključuje nestabilnije troškove hrane i energije bio viši 0,3 posto. Obje su brojke za 0,1 posto više od očekivanja ekonomista, baš kao i rast na godišnjoj razini od 2,4 posto.

Nepopustljiva inflacija u SAD-u donijela je pritisak na cijene na svim tržištima, pa tako i na tržištu kriptovaluta. Naime, takav razvoj događaja jača procjene da bi Federalne rezerve mogle ponovno zauzeti restriktivniji monetarni stav nakon smanjenja kamata od pola posto prošlog mjeseca jer upravo su visoke kamate glavni alat centralnih banaka za kroćenje inflacije. Čini se da je vijest o CPI-u eliminirala svaku ideju da bi Fed mogao smanjiti kamatne stope za dodatnih 50 baznih bodova sljedećeg mjeseca. Prema Fedwatch alatu CME grupe, rezanje od pola posto više se uopće ne uzima u kalkulacije. Doduše, većina tržišnih aktera i dalje smatra da će doći do minimalnog spuštanja kamata za 25 baznih poena. U svakom slučaju, rezanje kamata pogoduje rizičnoj imovini, pa tako i kriptovalutama.

Također se rasplamsava i zabrinutost oko moguće stagflacije u SAD-u. Ne samo zbog vrućeg CPI-a nego i zahtjeva za nezaposlene, koji su preko Bare porasli na najvišu razinu u 14 mjeseci, dosegnuvši sezonski prilagođenih 258.000, a to upućuje na ekonomsko usporavanje. U stagflatornom scenariju cijene nastavljaju rasti uz gospodarsku stagnaciju, a sve navedeno, mora se priznati, miriše na mogućnost najgoreg mogućeg ekonomskog ishoda. Međutim, Fed još ima puno manevarskog prostora i alata, pa panike zasada ne bi trebalo biti.

Na pad cijena kriptovaluta utjecala je i vijest da je američka Komisija za vrijednosne papire i burzu, SEC, tužila Cumberland, glavnog market makera digitalne imovine, što je još jednom izazvalo zabrinutost zbog izazovnog regulatornog okruženja za američke kripto tvrtke. Na teret Cumberlandu stavlja se uobičajena SEC-ova tvrdnja da se trgovanje kripto imovinom, prema šefu SEC-a, Garyju Gensleru, i društvu, smatra trgovanjem neregistriranim vrijednosnim papirima.

Tužba SEC-a bila je samo posljednja u nizu regulatornih mjera američke vlade protiv kripta ovoga tjedna. U srijedu je Ministarstvo pravosuđa optužilo četiri market makera i više od desetak pojedinaca za manipulaciju tržištem. Istog je dana Gensler u intervjuu odbacio ideju da bi bitcoin ili neki drugi kripto mogli zaživjeti kao sredstvo plaćanja. Prozvao je kripto industriju rekavši da je puna prevaranata i ustvrdio da su vodeći igrači sektora ili u zatvoru ili će uskoro biti u njemu. I nije da je Gensler tu daleko od istine ako pogledamo kripto zvijezde prošlog ciklusa. Vodeći ljudi FTX-a, Celsiusa, Terre, da spomenemo samo neke, dane već neko vrijeme provode iza rešetaka.

Rasprodaja američke vlade prijeti cijeni bitcoina! Peter Todd je Satoshi Nakamoto?

Kraj mjeseca donosi cjenovni proboj