Dominacija bitcoina koči skok altova

Dominacija bitcoina i dalje koči veći skok altova. I tako će vjerojatno ostati barem dok BTC ne dođe do novog all time higha. Trenutačno je na 56,5 posto, a prije dvije godine bila je ispod 40 posto. Dakle, tržište altcoina ovoga je tjedna bilo, baš kao i tržište bitcoina, prilično dosadno.

Altcoini su radni tjedan završili otprilike kao i vodeća kriptovaluta, s minimalnim pomacima. U top deset najveći tjedni rast zabilježio je BNB, sa svega 2,8 posto plusa. Ether je rastao 0,6 na dnevnoj odnosno 1,8 posto na tjednoj razini. Solana je dobila svega 1,5 posto unatoč vjetru u leđa zbog prognoza već spominjanog Standard Chartereda da bi SOL do kraja 2025. mogao porasti pet puta. To predviđanje dolazi s kontinuiranim rastom Solanine korisničke baze, nakon što je mreža prvi put registrirala više od sto milijuna aktivnih adresa u mjesecu.

S druge strane, XRP je u tjednom plusu više od dva posto, što je odlično s obzirom na to da je SEC u slučaju protiv Ripplea, izdavatelja tog tokena, podnio žalbu na presudu iz sedmog mjeseca, osporavajući da XRP nije vrijednosni papir kada se njime trguje na sekundarnim tržištima, dakle kripto burzama. Na ruku XRP-u ide i potez tvrtke Canary Capital, koja je kod istog tog SEC-a podnijela prijavu za odobrenjem spot XRP ETF-a u Sjedinjenim Državama.

Doge i TRX pritom bilježe 1,3 odnosno 1,4 posto tjednog rasta. Jedan od najvećih dobitnika ovog tjedna zapravo je Uniswapov UNI, koji je u sedam dana skočio preko 20 posto nakon vijesti o pokretanju Ethereum Layer 2 rješenja, nazvanog Unichain. Taj potez ima za cilj rješavanje nekih od najhitnijih izazova s ​​kojima se suočavaju decentralizirane financije na Ethereumu, kao što su visoke naknade i sporo vrijeme transakcija.

A ako pogledamo najveće tjedne dobitnike unutar top 100 vodećih kriptovaluta, opet imamo dva meme tokena, Popcat i WIF, a tu su još i Bittensorov TAO i Mantrin OM. Što se kompletnog meme sektora tiče, njegova je tržišna kapitalizacija sada iznad 50 milijardi dolara i definitivno se radi o niši koja dominira ovim ciklusom unatoč izostanku bilo kakvog utilityja.

Kraj mjeseca donosi cjenovni proboj

Još jedan neuspješan pokušaj identifikacije Satoshija Nakamota