Tjedan pun makro podataka

Kripto tržište danas je izgledalo prilično pozitivno, kako za bitcoin tako i za altove. Pritom su najveće, dvoznamenkaste postotne dobitke u top sto kriptovaluta bilježili uglavnom memeovi predvođeni Dogwifhatom, s časnim izuzetcima SUI-ja i Bittensorovog TAO-a koji su rasli 13-ak posto.

U vodećih sedam dobitnika uguralo se tako čak pet memeova. Uz WIF su tu Popcat, Brett, Pepe i Bonk. Tako da su memeovi, što god netko mislio, definitivno hit ovog ciklusa. Ali vratimo se ipak pokretaču tržišta jer bitcoin ipak diktira smjer. Danas je vodeća kriptovaluta skočila na gotovo 64 tisuće dolara da bi se tijekom dana spustila prema niskim razinama oko 63K. Kakva će biti izvedba BTC-a u sljedećih nekoliko dana, nakon lošeg otvaranja inače povijesno odličnog desetog mjeseca, ovisit će ponajprije o razvoju situacije na Bliskom istoku i u Ukrajini, ali i o podacima iz SAD-a.

Dakle, ovoga je tjedna na rasporedu pregršt makro događaja. Uz govor cijelog niza čelnika Federalnih rezervi tijekom svih pet radnih dana, srijeda će donijeti objavu zapisnika Federalnog odbora za otvoreno tržište, iliti FOMC-a, iz devetog mjeseca, koji je donio prvo smanjenje kamatnih stopa u četiri godine, i to za 50 baznih poena, odnosno pola posto. Ta bi objava mogla baciti više svjetla na stajališta američke središnje banke o budućem smjeru monetarne politike. Dan poslije, dakle u četvrtak, dolazi Indeks potrošačkih cijena, iliti CPI, koji je jedna od ključnih metrika FED-a za detektiranje inflatornog pritiska. U petak je pak na rasporedu Indeks proizvođačkih cijena, ili PPI. Što se CPI inflacije tiče, ti bi podaci mogli igrati ključnu ulogu u oblikovanju tržišnog sentimenta ovoga tjedna a možda i duže, pogotovo zbog mjesečnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u od petka koje je pokazalo otvaranje 254.000 novih radnih mjesta u devetom mjesecu, što je premašilo prognozu Dow Jonesa od 150.000.

I dok bi se u nekim drugim, monetarno relaksiranijim uvjetima, to naravno smatralo pozitivnim pokazateljem, taj podatak sada djeluje dvojako. Dok s jedne strane ublažava strahove o recesiji u najvećem svjetskom gospodarstvu, s druge djeluje negativno na tržišta rizičnom imovinom jer umanjuje očekivanja oko visine smanjenja kamatnih stopa na sljedećem sastanku FOMC-a u 11. mjesecu. Sukladno tomu, FedWatch alat CME grupe trenutačno ukazuje na 87,4 % šansi da Fed ponovno snizi stope na raspon između 4,50 i 4,75 %, dakle za 25 baznih poena, što je oštar kontrast spram tržišnih oklada od prije samo tjedan dana. Prije ispisa o zapošljavanju, snažnije smanjenje od 0,5 % bila je objektivna mogućnost, a sada su takva očekivanja u potpunosti nestala.

Naravno, kretanje bitcoina ovisit će i o izvedbi spot ETF-ova jer iako su prošli tjedan zabilježili neto odljeve, nastavljaju smanjivati broj BTC-a na burzama. Prema najnovijim tržišnim podacima, ponuda bitcoina na centraliziranim burzama pala je za gotovo tri tisuće jedinica u posljednja 24 sata i za više od 48,8 tisuća u prošlom tjednu. U proteklih sedam mjeseci ponuda bitcoina na CEX-ovima pala je za više od 340 tisuća, potaknuta upravo potražnjom američkih spot BTC ETF-ova.

Sve u svemu, ispred nas je tjedan koji bi mogao biti prilično volatilan, ovisno o razvoju geopolitičkih prilika i makroekonomskim brojkama, a kao bitna razina koju bi vodeća kriptovaluta trebala zarobiti i pretvoriti u podršku kako se ne bi vratila ispod 60 tisuća dolara, ali i da bi krenula u daljnji proboj naviše, promatra se 64K.

Uptober ili Rektober?

Bitcoin je imovina s najboljim rezultatima u ovoj godini