Uptober ili Rektober?

Pred nama je toliko spominjani Uptober, u kojem bi bitcoin mogao na nove najviše vrijednosti svih vremena ili će se tradicija koja kaže da su od 2013. za bitcoin svega dva listopada završila u negativi prekinuti. Uptober ili Rektober pitanje je koje je ovoga tjedna dominiralo kripto prostorom.

Bitcoinom se u trenutku pisanja članka trguje šest posto ispod najviše lokalne razine od otprilike 66,5 tisuća dolara, dosegnute 27. 9., no unatoč lošem početku mjeseca, većina je analitičara uvjerena da bi ova korekcija mogla biti samo resetiranje ključnih metrika, dok se BTC priprema za goleme dobitke u posljednjem kvartalu 2024., iako bi moglo biti određenog perioda hlađenja i konsolidacije.

Iz QCP Capitala tako smatraju da će bitcoin uživati ​​u tipičnom Uptoberu u smislu performansi cijena, s povratkom na rast do kraja mjeseca. Nadalje, istaknuta X Bitcoin platforma BTC Archive podijelila je podatke koji su pokazali da bi vodeća kriptovaluta nakon zelenog rujna mogla porasti na čak 80.000 dolara. Napomenimo da je kripto nakon zelene rujanske grafikonske svijeće u listopadu ostvario prosječni rast od 25,81 %. Na temelju toga, BTC bi mogao doseći 80.500 dolara ako replicira takav dobitak.

Što se pak prosječnog rasta bitcoina tiče, ako se pogledaju sve godine od 2013., on iznosi 23 posto. Sličan rast cijene poslao bi BTC iznad 78.000 dolara, znatno iznad trenutačnog rekorda. Osnivač 10x Researcha, Markus Thielen, također je predvidio da će se BTC uskoro vratiti na 70.000 dolara i do kraja listopada dosegnuti novi all time high. Ovaj je analitičar naveo rastuću likvidnost stablecoina i kinesku monetarnu politiku labavljenja kao čimbenike koji bi mogli potaknuti skok cijene iznad 73.700 dolara.

Istodobno, analitičari K33 Researcha ističu četiri vjetra koja pušu u leđa bitcoinu i ostatku kriptovaluta. To uključuje agresivne poticajne mjere Kine, ukupno teške više od 140 milijardi dolara, kroz smanjenja kamatnih stopa i fiskalne poticaje usmjerene na sprečavanje recesije i poticanje rasta, što su potezi koji obično potiču povoljnije okruženje za spekulativnu rizičnu imovinu poput kriptovaluta. Potom su tu američki makroekonomski podaci, koji bi prema očekivanjima trebali osnažiti odluku Federalnih rezervi da nastavi s rezanjem kamatnih stopa, ali i nadolazeći predsjednički izbori u SAD-u, i to neovisno o pobjedniku jer, kako kažu iz K33, tržišta ne vole neizvjesnost, a ona će nestati nakon proglašenja novog predsjednika. Naposljetku, očekuje se da će očekivane isplate od stečaja FTX-a rezultirati reinvestiranjem vjerovnika u kripto, odnosno ubrizgavanjem približno 2,5 milijardi dolara u kripto tržište krajem četvrtog kvartala ove ili u prvom sljedeće godine. Neki drugi analitičari spominju i znatno veće sume, pa se barata i brojkama od pet do osam milijardi dolara, a očekuje se da će vjerovnici dobiti između 14,5 i 16,3 milijardi dolara povrata.

A u kontekstu pozitivnog desetog mjeseca, pogotovo cijelog posljednjeg kvartala, treba se još jednom okrenuti i povijesnim brojkama. Dakle, od 2013. bitcoin svega dva puta nije zabilježio pozitivu u listopadu. Usto, u halving godinama, što 2024. jest, bitcoin je bilježio odlične rezultate u cijelom posljednjem tromjesečju, kao što možete vidjeti na ovoj tablici.

Izraelsko-iranski sukob potopio kripto tržište

Vrhunac bull marketa u petom ili šestom mjesecu sljedeće godine