Razne kripto vijesti

Altovi su ovoga tjedna prema ustaljenoj matrici pratili izvedbu vodeće kriptovalute. Iako danas svi vodeći altcoini bilježe pluseve na tjednoj razini, Ether, BNB, Sol, XRP i Doge su u crvenom, i to desetak posto.

YouTube kanal Barely Sociable obradio je identitet misterioznog tvorca bitcoina, Satoshija Nakamota. Sljedeći pak tjedan stiže HBO-ov dokumentarac pod nazivom Money Electric: The Bitcoin Mystery. Dugo iščekivani dokumentarac Cullena Hobacka trebao bi dati svoj obol razotkrivanju osobe koja stoji iza BTC-a. Prema izvorima, rečeno je da dokumentarac sadrži neke nove dokaze, ali nema detalja o čemu se točno radi. Tko je Satoshi Nakamoto, pseudonim koji koristi osoba ili grupa koja je inicirala stvaranje bitcoina, još je vjerojatno najveći misterij cijelog kripta!

Nadalje, više od 80 % startupa u ranoj fazi koji su prikupili sredstva 2022. aktivno je i danas unatoč visokoprofilnim kolapsima vodećih kripto kompanija poput FTX-a koji su uzrokovali pad tržišta, prema najnovijem izvješću tvrtke rizičnog kapitala Lattice Fund. U izvješću o financiranju startupa od 1. 10., analitičari Lattice Funda navode da je 76 % kripto startupa od njih više od 1200 koji su prikupili zajedničkih pet milijardi dolara u 2022. uspjelo pokrenuti proizvod na nekoj glavnoj mreži. Ethereum protokol ponovnog stakinga, EigenLayer, bio je najuspješniji, isporučivši do 2023. proizvod vrijedan više milijardi dolara.

Također, najnoviji mjesečni pregled razmjena tvrtke CCData pokazuje da je Binance zauzeo 36,6 % ukupnog volumena spot tržišta i tržišta kripto derivata, što je pad od 20 % u odnosu na prethodni mjesec i ujedno najgora izvedba burze od 2020. Samo je spot obujam pao 22,9 %, na 344 milijarde dolara, dok je obujam trgovanja izvedenicama na Binanceu pao za 21 %, na 1,25 trilijuna dolara. Čini se da je Binance najviše izgubio zbog konkurenata poput Crypto.com-a, koji je između kolovoza i rujna zabilježio povećanje obujma trgovanja od 40 %. Crypto.com najsnažnije je povećao svoj tržišni udio u 2024., pa sada čini 10,5 % kripto tržišta i četvrta je najveća burza po obujmu trgovanja.

Vrhunac bull marketa u petom ili šestom mjesecu sljedeće godine

Uptober ili Rektober?