Izraelsko-iranski sukob potopio kripto tržište

Još početkom tjedna sve je izgledalo idilično. Zatvaranje inače u pravilu za bitcoin lošeg rujna, s rekordnim plusom većim od sedam posto, donijelo je ogroman optimizam u kripto prostor. Iako je dobar dio analitičara zazivao snažnu korekciju prije nego što se nastavi s rastom, BTC nije pokazivao signale da se planira zaustaviti. Ali onda je Iran raspalio po Izraelu…

Čak 200-injak balističkih projektila koje je Iran lansirao na Izrael kao odmazdu za izraelske udare na položaje Hezbollaha u Libanonu, tijekom koje su navodno prvi put upotrjebljeni iranski hipersonični projektili Fattah i koja, opet navodno, nije bila najavljena, izazvalo je nagli kolaps kripto tržišta prvog dana novog mjeseca, izbrisavši ovog tjedna ukupno 200-injak milijardi dolara tržišne kapitalizacije. U petak je pak bitcoin zaronio i ispod 60 tisuća dolara, ali nakratko, tako da se čini da ta psihološki važna razina i dalje funkcionira kao podrška.

S današnjim blagim rastom iznad 61K dolara, čini se da BTC pokazuje znakove oporavka, no širi je trend još nejasan zbog napetosti na Bliskom istoku koje pomiču fokus ulagača na robu poput nafte i zlata, utječući negativno na raspoloženje prema rizičnoj imovini, uključujući kriptovalute. Uz situaciju na Bliskom istoku, koja bi mogla još više eskalirati, neizvjesno je stanje i u Rusiji, a i napetosti oko Tajvana mogle bi se povećati. Stoga će kripto sektor vjerojatno i dalje biti prilično nestabilan.

Treba imati na umu i da tradicionalna tržišta u slučaju nekog, uvjetno rečeno, black swan eventa padaju po jednoznamenkastim postotnim stopama, no kripto uglavnom prolazi puno gore. Dakle mogućnost pada bitcoina prema niskim razinama od 50 tisuća dolara, a možda i niže, nikako nije isključena. Zanimljivo, iako smatran povijesno odličnim mjesecom, ulagači na Polymarketu, decentraliziranoj platformi za klađenje uopće ne uzimaju u obzir to da bi BTC u desetom mjesecu mogao preskočiti 70 tisuća dolara i približiti se svojem all time highu od oko 73.700 dolara.

A o raspoloženju na tržištu govori i Indeks straha i pohlepe, koji se s 41 bodom kreće u zoni straha. Poznati pseudonimni kripto trgovac i analitičar Rekt Capital pak kaže kako 60.000 dolara nije strano bitcoinu kao temeljna psihološka razina, a povratak na njezino testiranje nije razlog za strah. „BTC je bezbroj puta u proteklih nekoliko mjeseci došao do razine od 60.000 dolara, no ljudi se nakon povlačenja opet jednako uplaše, i svaki put iz drugog razloga. Ista cijena, drugačiji narativ. Ali bikovska struktura nikad nije izgubljena“, piše Rekt.

Također, s one druge, pozitivne strane, retail ulagači, dakle kupci, nisu počeli paničariti i masovno rasprodavati, iako je nakratko probijena razina od 60 tisuća dolara, što bi moglo značiti da vjera u Uptober i dalje traje. Uostalom, tek smo zakoračili u deseti mjesec, a povijesni podaci pokazuju da se većina dobitaka pojavljuje u drugom dijelu mjeseca, dok je prvi tjedan općenito medvjeđi.

Intervju tjedna, Vlaho Hrdalo – odvjetnik i predsjednik UBIK-a

Uptober ili Rektober?