Bitcoin pred probojem

Tržište je u blagoj pozitivi. Većina kriptovaluta u zelenom je području ili tek u blagom minusu.

Cijena bitcoina ciljala je na probijanje bitne razine od 65K, skočivši na 64.780 dolara na vrhuncu jer je gotovo globalni ciklus monetarnog popuštanja nastavio gurati kripto tržišta. Ali danas se BTC povukao prema 63 i pol tisuće dolara, oko koliko mijenja vlasnike u trenutku pisanja članka. Bitcoin se tako nastavlja boriti s pragom od 64K.

Unatoč kratkoročnoj borbi vodeće kriptovalute da se odlučno probije iznad te razine, analitičari ukazuju na nekoliko pozitivnih pokazatelja koji bi mogli potaknuti sljedeću fazu rasta bitcoina. Tako američki spot BTC ETF-ovi nastavljaju pokazivati ​​snagu, bilježeći svoj četvrti uzastopni dan neto priljeva. Jučer su ETF-ovi završili s pozitivom od 136 milijuna dolara, što je ekvivalent otprilike 2132 BTC-a.

Koliko je to bitno za cijenu, ilustrira podatak da se trenutačno dnevno izrudari oko 450 BTC-a. Dakle, samo su ETF-ovi jučer s tržišta maknuli gotovo pet puta veću količinu. U posljednja su pak tri tjedna američki spot Bitcoin ETF-ovi registrirali plus od gotovo milijarde dolara. Sveukupno, od lansiranja, priljevi bitcoin ETF-a dosegnuli su 17,8 milijardi dolara, naglašavajući kontinuirano zanimanje ulagača za te proizvode.

Održivi pozitivni novčani tokovi trebali bi biti jedan od važnijih faktora daljnjeg rasta BTC-a. A njegova je ponuda nastavila opadati na kripto burzama, što je također pozitivno za cijenu. U proteklih 30 dana čak je 97 tisuća BTC-a povučeno s različitih burzi.

Bikovsko raspoloženje bitcoina poduprto je i tekućim rastom ostalih oblika imovine. Jučer je financijska imovina skočila na rekordne razine, a to je obuhvatilo i S&P 500, koji je dosegao rekordnih 5740 bodova i zlato koje se popelo na 2670 dolara po unci. Žuti metal zapravo je sada u plusu 30 % od početka godine, što 2024. čini godinom s najboljim rezultatima za zlato u ovom stoljeću.

A kada će bitcoin u lov na nove rekorde, čini se da je samo pitanje dana. I to ne samo nošen valom rasta ostataka financijske imovine nego i zbog pravila ciklusa. Naime, kako je to u ponedjeljak napisao poznati pseudonimni kripto trgovac i analitičar Rekt Capital, BTC povijesno je izbijao iz svog raspona ponovne akumulacije 154 dana do 161 dan nakon halvinga. „Sada je prošlo 157 dana. Povijest sugerira da je vrijeme proboja tu i da bi BTC sada trebao prijeći u svoju fazu paraboličnog rasta.“

Rekt također napominje da prijašnji ciklusi pokazuju da je ovaj trenutačni samo na 44,8 % puta kroz tržište bikova. A ovaj bi bull run mogao biti puno snažniji a možda i duži od prethodnih jer je bitcoin sada definitivno ušao u mainstream. Naime, da je netko u prošlom ciklusu rekao da će najviši menadžeri najvećih TradFi kompanija o BTC-u govoriti biranim riječima, da će financijski divovi gomilati vodeću kriptovalutu u svojim bilancama, vjerojatno bi naišao na podsmjeh.

Međutim, danas pušu neki drugi vjetrovi, pa je tako Robert Mitchnick, voditelj digitalne imovine u BlackRocku, najvećem svjetskom upravitelju imovinom, koji pod sobom drži 10-ak bilijuna sredstava, za Bloomberg izjavio da bitcoin promatraju kao globalnu monetarnu alternativu u nastajanju koja nudi svojstva kao što su oskudica i decentralizacija.

„To je rijetka, globalna, decentralizirana, nedržavna imovina i to je imovina koja nema rizik specifičan za zemlju, nema tradicionalni rizik druge ugovorne strane“, kaže Mitchnick. U ranije objavljenom izvješću o bitcoinu BlackRock ga je označio kao jedinstvenog diverzifikatora, ističući njegov potencijal da djeluje kao zaštita od monetarnih i geopolitičkih rizika.

Bitcoin do kraja godine između 100 i 170 tisuća dolara? Vrh ciklusa za nešto više od godinu dana!

Kina sve bliže ukidanju zabrane kripta?