Kripto tržište otvorilo tjedan u zelenom

Kripto tržište i u ponedjeljak je nastavilo s pozitivnim trendovima potaknutim prošlotjednim snižavanjem referentne kamatne stope od strane američkih Federalnih rezervi, prvom od početka 2020. godine, i to za 50 baznih bodova, što je nadmašilo očekivanja dobrog dijela ekonomista koji su predviđali rezanje za 25 bodova ili četvrtinu postotnog poena.

Bitcoin je danas skočio na najvišu vrijednost od početka mjeseca, s cijenom višom od 64.600 dolara. Iako se u trenutku pisanja članka povukao prema 63K, trendovi su i dalje pozitivni i zasada nema znakova neke snažnije korekcije, odnosno dubljeg povlačenja cijene. Međutim, treba imati na umu da je povratak ispod 60 tisuća dolara sasvim moguć prije nego što vodeća kriptovaluta krene prema onoj posljednjoj, paraboličnoj fazi ciklusa. A ona bi prema podacima koje su iznijeli iz analitičke kuće K33 Research trebala potrajati, donoseći dugo i uzbudljivo kripto putovanje.

Naime, kako kažu iz K33, prošla dva ciklusa bikovskog tržišta od najniže do najviše vrijednosti trajala su više od 1050 dana, a u posljednjih 365 dana zabilježen je najveći dobitak. Jučer je bio 672. dan ovog ciklusa, što znači da je pred nama još više od godinu dana i što nas dovodi do onog perioda kojim se često spekulira kao vrhom ovog bulla, a to je deveti ili deseti mjesec 2025. Naravno, ne treba zaboraviti da je ovoga puta nova najviša vrijednost bitcoina postignuta u trećem mjesecu, prije halvinga, pogonjena odobrenjem BTC spot ETF-ova, što je vrlo vjerojatno i rezultiralo ovako dugačkom, šestomjesečnom konsolidacijom.

Vidjet ćemo kako će se odviti još ovih nekoliko dana povijesno lošeg devetog mjeseca, ali trenutačno se čini kako bi bitcoin u tradicionalno dobri deseti mjesec i posljednji kvartal mogao ući u pozitivi. Kratkoročno, vodeći kripto trebao bi probiti i zadržati razinu od 65 tisuća dolara kako bi krenuo u daljnji proboj, a pozitivnih katalizatora ne nedostaje.

Naravno, trenutačno su najznačajniji pokretač cijena kriptovaluta makro čimbenici, ovotjedni podaci o nezaposlenosti u SAD-u i o tamošnjem bruto domaćem proizvodu za drugo tromjesečje, koji su na rasporedu u četvrtak, a pogotovo preferirana metrika inflacije u obliku ispisa indeksa osobnih troškova potrošnje (PCE), koja dolazi u petak. Sve će to igrati veliku ulogu u kratkoročnom oblikovanju cijena.

Ali tu su i neki drugi podaci koji signaliziraju dugoročnu pozitivu. Primjerice, prema podacima PitchBooka, koji prati kretanje Venture kapitala, dakle rizičnog kapitala, kripto VC kompanije ove godine prikupile su preko 2,2 milijarde dolara novog kapitala kroz zatvorene fondove, a samo je u posljednjih nekoliko tjedana prikupljeno više od 500 milijuna dolara. Dakle, kapital koji je dobrim dijelom pobjegao u projekte umjetne inteligencije sada se vraća u kripto.

A vraća se i potražnja za BTC-om među institucionalnim ulagačima. Odljevi iz spot bitcoin ETF-ova sve su rjeđi, a ukupni priljevi iznose 17,7 milijardi dolara. I ono što je najbitnije, kako su to napisali analitičari brokerskog diva Bernsteina, u vrlo skoroj budućnosti očekuje se znatniji ulazak najvećih američkih financijskih institucija u ETF-ove, što bi trebalo snažno upumpati priljeve, a to jednostavno mora gurati cijenu vodeće kriptovalute i onda će korist od toga imati i ostatak digitalne imovine.

Novi rekord bitcoina već sljedeći mjesec?

Bitcoin do kraja godine između 100 i 170 tisuća dolara