Bitcoin do kraja godine između 100 i 170 tisuća dolara

Sudeći prema onchain analizi podataka, dugoročni investitori akumulirali su više bitcoina u posljednja dva mjeseca nego u posljednje tri godine. Kao rezultat toga, ponuda BTC-a na centraliziranim burzama opala je s 2,7 milijuna komada u trećem mjesecu na oko sadašnjih 2,3 milijuna. Znaju li oni nešto ili jednostavno vjeruju u teoriju ciklusa, dakle da će ovaj oponašati prijašnje i da pravi dobici tek stižu?

Povjerenje konstantno pokazuje i MicroStrategy. Kompanija Michaela Saylora nastavila je iskorištavati dionička tržišta i tržišta obveznica kako bi prikupila više od dvije milijarde dolara za stjecanje dodatne količine bitcoina. Neminovnom rastu cijene pridonosi i činjenica da su i njemačka vlada i Mt. Gox na tržište bacili ogromne zalihe BTC-a teške preko 11 milijardi dolara, što je apsorbirano bez ikakvih znatnijih poremećaja u cijeni. S druge strane predviđeni povrat 16 milijardi dolara sredstava FTX-ovim vjerovnicima između kraja tekuće i trećeg mjeseca 2025. godine mogao bi djelovati kao znatan katalizator.

Pojašnjenja radi, dok je Mt. Gox najvećim dijelom svoje vjerovnike obeštećivao u naturi, dakle uglavnom u bitcoinu koji su, ako su htjeli, mogli prodavati i tako vršiti pritisak na cijenu, FTX vjerovnicima vraća fiat. Stoga Markus Thielen, prvi čovjek analitičke kuće 10X Research, očekuje da će se 5-8 od spomenutih 16 milijardi dolara vratiti natrag u kripto prostor, što bi moglo dodatno potaknuti rast kriptovaluta. Thielen očekuje da će cijena bitcoina zabilježiti veliki proboj i impresivan rast u četvrtom tromjesečju, a možda i porasti prema novim rekordima do kraja godine. U najnovijem izvješću 10X Researcha navedeno je i da tržišna struktura pokazuje poboljšanje s porastom kovanja stablecoina, kao i rastućom polugom na fjučersima, što je u skladu s prethodnim ciklusima.

Uz ove cikličke čimbenike, prema Thielenu bi dodatni katalizator mogli biti i američki predsjednički izbori u jedanaestom mjesecu. Pa na koliko bi onda BTC mogao do kraja godine? Popularni kripto analitičar Ali Martinez ističe izvedbu bitcoina tijekom prethodnih halving godina, 2016. i 2020. Tijekom četvrtog kvartala 2016. cijena BTC-a rasla je za 61 %, a više od 171 % rasla je tijekom četvrtog tromjesečja 2020. Dakle, ako bitcoin ponovi takvu izvedbu, može ugrubo rasti između 100.000 i 170.000 dolara već do kraja ove godine.

Kripto tržište otvorilo tjedan u zelenom

IBIT dobio odobrenje za trgovanje bitcoin opcijama