Pravi, parabolični rast kripta započinje u četvrtom kvartalu

Četvrto tromjesečje, povijesno pozitivno za kripto, samo što nije stiglo, a onaj snažni rast koji tradicionalno dolazi nakon halvinga trebao bi početi vrlo skoro. Konkretno, za svega nekoliko dana ako je vjerovati povijesnim podacima, koji kažu da on počinje otprilike 160 dana nakon prepolovljavanja nagrada rudarima. Stoga se vežite jer samo što nismo poletjeli! Ali hajdemo prije malo protresti prijašnje cikluse!

Kao što je poznato, bitcoin je trenutačno zapeo u iscrpljujućoj, višemjesečnoj korekciji i konsolidaciji, sve otkako je u trećem mjesecu dostigao sadašnji all time high od ugrubo 73.700 dolara, što je mnoge potaknulo na spekulacije da je to ujedno i vrh ovog ciklusa. Međutim, ta cjenovna akcija jako nalikuje ponašanju vodeće kriptovalute tijekom prethodna dva ciklusa, 2016. i 2020., koja su krenula prema gore na kraju godine.

BTC je tako pao više od 40 % u odnosu na vrh međuciklusa u lipnju 2016., prije nego što je u 12. mjesecu skočio naviše. U 2020. pak, korekcija je iznosila više od 20 posto, da bi na kraju dosegao nove vrhunce krajem desetog mjeseca. Ove je godine bitcoin nakon postizanja vrhunca pao više od 30 posto, s najnižom razinom početkom osmog mjeseca.

Dakle, radi se o tipičnoj korekciji u sredini ciklusa i straha ne bi trebalo biti jer unatoč onima koji tvrde da je vrh već postignut i unatoč prizivanjima recesije, BTC ciklus nastavlja se utabanim putem. A to sugerira da bi se proboj do novih rekordnih cijena bitcoina mogao dogoditi u sljedećim mjesecima.

Dodatno, unatoč anemičnom učinku bitcoina od postizanja all time higha, i dalje je u porastu 290 % u odnosu na tržišno dno u jedanaestom mjesecu 2022., što je u skladu s prethodna dva tržišta bikova, pokazuju podaci analitičke kuće Glassnode.

Konkretno, BTC je napredovao više od 300 % tijekom bull runa od 2015. do 2018. i 250 % u ciklusu od 2018. do 2022. godine. U oba slučaja, razdoblja s najstrmijim rastom došla su kasnije u ciklusu, na putu do vrha tržišta. Ali u oba prethodna slučaja prava eksplozija dogodila se u godini nakon halvinga i rezultirala je vrhom tržišnog ciklusa. A ako BTC ostane unutar raspona viđenih u prethodna dva ciklusa, mogao bi rasti za 600 do 900 % u odnosu na najnižu vrijednost ciklusa, potencijalno dosegnuvši cijenu između 108.000 i 155.000 dolara, kažu iz Glassnodea.

Kad se već igramo povijesnim brojkama, treba reći i to da je deveti mjesec ukupno gledajući bio mjesec s najgorim rezultatima za BTC, s prosječnim gubitkom od otprilike 4 % od 2013. Pozitivno razdoblje počinje sa sljedećim mjesecom, koji u prosjeku donosi prinos od 23 %. Kada bi se taj rast primijenio na sadašnju cijenu, BTC bi već u desetom mjesecu bio na svojem novom all time highu, iznad 77 tisuća dolara!

Jamči li uključivanje institucija produljeni bull run?

Novi rekord bitcoina već sljedeći mjesec?