Jamči li uključivanje institucija produljeni bull run?

Nekoliko bitcoin rudara iz Satoshijeve ere aktiviralo je svoje novčanike nakon otprilike 15 godina. Ne radi se o nekoj značajnoj količini bitcoina, s obzirom na to da je riječ o pet novčanika s po 50 BTC-a, ali iznenadno buđenje i pomicanje coina od strane ovih entiteta psihološki mogu negativno djelovati na tržište i percepciju ulagača. Ipak, unatoč eventualnoj bojazni od rasprodaje, fundamenti su snažni i pred nama je tradicionalno snažan treći kvartal.

Uz Fedovo smanjenje kamate koje će donijeti novu, dodatnu likvidnost u prostor, budućnost izgleda svijetlo za rizičnu imovinu poput kriptovaluta. Smatra to i Matthew Siegel, voditelj digitalne imovine u najvećem svjetskom upravitelju imovinom, BlackRocku, koji ujedno stoji iza BTC ETF-a s najsnažnijim priljevima, IBIT-a. Siegel tako kaže da je vodeća kriptovaluta imala usku pozitivnu korelaciju s rastom likvidnosti.

Dodatno, iz BlackRocka su još jednom potvrdili svoju vjeru u bitcoin, objavivši izvješće u kojem BTC nazivaju diverzifikatorom portfelja koji može poslužiti kao zaštita od raznih rizičnih makro čimbenika, primjerice sve većeg duga SAD-a. Kako se kaže u izvješću: „Iako je bitcoin pokazao primjere kratkoročnog zajedničkog kretanja s dionicama i drugom rizičnom imovinom, dugoročno gledano, njegovi temeljni pokretači uvelike su različiti, a u mnogim slučajevima invertirani u odnosu na većinu tradicionalnih investicijskih sredstava.

Dok se globalna investicijska zajednica bori s rastućim geopolitičkim napetostima, zabrinutošću oko stanja američkog duga i deficita, kao i povećanom političkom nestabilnošću diljem svijeta, bitcoin se može smatrati sve jedinstvenijim diverzifikatorom protiv nekih od tih fiskalnih, monetarnih i geopolitičkih čimbenika rizika koji mogu utjecati na ostalu imovinu u portfeljima ulagača. Prema našem dosadašnjem iskustvu s klijentima, to objašnjava znatan dio nedavnog širenja institucionalnog interesa za bitcoin“, zaključuju iz BlackRocka.

Inače, izvješće je namijenjeno onima koji se putem BlackRockovog ETF-a tek namjeravaju uključiti u kripto svemir. A to su dobrim dijelom najveće svjetske TradFi institucije. Imajući to na umu, mogao bi ovo biti jedan eksplozivan i produžen bull run!

Bitcoin nastavio s rastom prema 64 tisuće dolara

Pravi, parabolični rast kripta započinje u četvrtom kvartalu