Bitcoin nastavio s rastom prema 64 tisuće dolara

Dakle, kao što smo vidjeli, unatoč nekim sumnjama, nakon prvog smanjenja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi u četiri godine, protekle srijede, i to za 50 baznih bodova ili pola posto, tržišta su reagirala s olakšanjem i snažno se oporavila. A najbolje bi tek trebalo uslijediti!

Burzovni indeks S&P 500 skočio je na novi rekord, iznad 5700 dolara, a all time high probilo je i zlato. Kripto tržište također je snažno poraslo, a uspon se nastavio i danas. Bitcoin je nakratko preskočio 64 tisuće dolara prije nego što se povukao prema 63K.

Razlog je odluka japanske centralne banke da svoju kamatnu politiku ostavi nepromijenjenom, odnosno da stope zadrži na trenutačnih 0,25 posto. Time se smanjuju rizici povezani s jen carry tradingom, zbog čega je BTC prošlog mjeseca pao za gotovo 25 posto nakon objave Bank of Japan da se nakon godina neinterveniranja započinje sa zaoštravanjem monetarne politike.

Konkretno, ulagači ne vide trenutačan rizik od rasta troškova posudbe u Japanu, što znači da mogu i dalje jeftino posuđivati japanski jen i zadržavati svoje pozicije u imovini s višim prinosima, poput bitcoina. Sada je ključno pitanje hoće li BTC i kripto nastavili s uzlaznim trendom ili će doći do korekcije.

Međutim, trenutačno stvari izgledaju dobro. Prema onchain podacima, bitcoin kitovi znatno su povećali svoje aktivnosti trgovanja, i to predvođeni rudarima. Ponuda BTC-a na različitim burzama kriptovaluta u posljednjih je 30 dana pala za gotovo sto tisuća. Veliku ulogu u tome imali su američki spot bitcoin ETF-ovi, koji su u posljednja dva tjedna zabilježili neto novčani priljev od više od 700 milijuna dolara. Samo jučer slilo se 158 milijuna dolara!

Nadalje, s rastom iznad 62 tisuće dolara, BTC se popeo iznad realizirane cijene kratkoročnog vlasnika, pokazujući potencijal za daljnje dobitke. Pojasnimo. Realizirana cijena metrika je koja izračunava prosječnu cijenu po kojoj su kratkoročni ulagači, dakle oni koji drže svoje kovanice manje od 155 dana, kupili svoj bitcoin. Ona djeluje kao podrška uzlaznim trendovima jer je vjerojatnije da će ti vlasnici nanovo kupiti ako cijena poraste iznad njihove ulazne točke, nadajući se daljnjim dobicima. Zato što kratkoročnim vlasnicima vladaju emocije, vlada FOMO.

Iz analitičke kuće CryptoQuant kažu da je realizirana cijena dosljedno djelovala kao kritična razina podrške i otpora za bitcoin i da je ključna onchain metrika koju treba pratiti jer može sugerirati budući smjer cijene bitcoina.

A u trenutku pisanja članka, cijena BTC-a kreće se oko 63-63,5K i bilježi tjedni rast nešto manji od deset posto. Zanimljivo je da je prema podacima Santimenta ovaj snažan oporavak došao bez ikakvog visokog FOMO-a, što bi trebalo značiti da je oporavak zdrav i da se može nastaviti.

Međutim, kao što je rečeno u uvodu, vodeća kriptovaluta suočila se sa znatnim otporom na oko 64 tisuće dolara, što se podudara s 200-dnevnim pomičnim prosjekom. I ta je razina sada ključna granica koju je potrebno probiti kako bi došlo do daljnjeg skoka i nastavka bull runa, smatra popularni kripto analitičar Ali Martinez.

FED-ovo smanjenje kamatnih stopa gurnulo bitcoin iznad 63 tisuće dolara! Tek početak rasta?

Jamči li uključivanje institucija produljeni bull run?