Trump kupio hamburgere bitcoinom

Jučerašnji dan neće ostati zapamćen samo po prvom rezanju kamata u četiri godine, već i po za kripto simbolički bitnom potezu republikanskog predsjedničkog kandidata, Donalda Trumpa.

Naime, prije svog skupa 18. 9. na Long Islandu, Trump se zaustavio u njujorškom baru PubKey, poznatom po mogućnosti plaćanja bitcoinom, i odradio svoju prvu službenu kripto transakciju kupivši hamburgere svojim obožavateljima u tom baru. Donald Trump time je postao prvi američki predsjednik, sadašnji ili bivši, koji je javno upotrijebio bitcoin za neku transakciju. Plaćanje bitcoinom išlo je preko Strikea, aplikacije za plaćanje kriptovalutama izgrađene na Lightning Networku.

Kao što je poznato, Trump se od skeptika pretvorio u snažnog zagovaratelja kripta koji obećava da će pretvoriti SAD u svjetsku kripto prijestolnicu, a i sam stoji iza nekoliko kripto projekata. Nakon serije NFT-a, on i njegova obitelj pokrenuli su World Liberty Financial. Što bi to točno trebalo biti, još nije sasvim jasno, ali po svemu sudeći radi se o svojevrsnoj DeFi platformi.

A još je jedna vijest pozitivno djelovala na kripto tržište, a to je da je američka savezna država Louisiana počela prihvaćati bitcoin za plaćanje državnih usluga. Ovo je prvi put da je neka od saveznih država postala otvorena za prihvaćanje kripto plaćanja. Prvi čovjek financija Louisiane, John Fleming, najavio je da će stanovnici te države imati opciju plaćanja izravno iz svojih kripto novčanika koristeći BTC kroz Bitcoin Lightning Network, kao i Circleov stablecoin USDC. Kako bi se olakšale kripto transakcije, Louisiana je sklopila partnerstvo s Bead Payom, koji će funkcionirati kao posrednik i bitcoin plaćanja pretvarati u američke dolare prije transfera državi.

Ovakav aranžman osigurava to da država ostaje zaštićena od volatilnosti povezanih s digitalnim valutama i sličan je plaćanju kreditnom ili debitnom karticom, a pritom smanjuje rizike nudeći sigurne i učinkovite transakcije. Fleming je ovu inicijativu nazvao ključnom mjerom u modernizaciji vladinih operacija. „U današnjem digitalnom dobu, državni sustavi moraju se razvijati i prihvaćati nove tehnologije. Uvođenjem kriptovaluta kao opcije plaćanja ne samo da uvodimo inovacije nego našim građanima pružamo i fleksibilnost i slobodu u interakciji s državnim službama“, kaže Fleming.

Jerome Powell vjeruje u „meko slijetanje“

FED-ovo smanjenje kamatnih stopa gurnulo bitcoin iznad 63 tisuće dolara! Tek početak rasta?