Jerome Powell vjeruje u „meko slijetanje“

I dok kripto ulagači čekaju deseti mjesec i početak posljednjeg kvartala, makroekonomija i dalje će biti u fokusu.

Iako se očekuje daljnje smanjenje kamata u SAD-u do kraja godine, predsjednik FED-a, Jerome Powell, napomenuo je da će se odluke donositi od sastanka do sastanka, odnosno kako budu pristizali svježi makro podaci o stanju u gospodarstvu i inflaciji. U svom je govoru izrazio uvjerenje da FED može dalje smanjiti inflaciju, a da američko gospodarstvo ne uđe u recesiju, dakle da je takozvano meko slijetanje iliti soft landing izvjesno. To bi, naravno, bilo odlično za sva tržišta, iako ne dijele svi Powellov optimizam. Poznati ekonomist Peter Schiff upozorio je da bi odluka Federalnih rezervi o smanjenju kamatnih stopa mogla poslati američko gospodarstvo u recesiju i dovesti do veće inflacije.

Osnivač Bitmexa, Arthur Hayes, također smatra da će inflacija ubrzati u četvrtom tromjesečju ako Federalne rezerve odluče nastaviti snižavati stope. „Velika potrošnja američke vlade potiče brzi gospodarski rast, što pogoduje izbornim šansama Kamale Harris, ali rezanje stopa usred visoke inflacije smatram pogreškom. Mislim da Jerome Powell i ministrica financija, Janet Yellen, žele pokrenuti financijska tržišta kako bi pomogli Kamali Harris da pobijedi na izborima“, kaže Hayes.

A tržište kriptovaluta zasada se ne čini zabrinutim i gleda prema daljnjem rezanju kamata, ali i prema događaju koji se smatra sljedećim mogućim velikim katalizatorom, a to je upravo ishod američkih predsjedničkih izbora koji su zakazani za 5. 11. Do tada će dominantna sila koja bi mogla utjecati na cijene kriptovaluta biti pozitivne ili negativne reakcije zajednice na društvenim mrežama, smatraju iz onchain analitičke tvrtke Santiment. Mišljenja su da povećanje navođenja cijena između 50.000 i 59.000 dolara ukazuje na strah i potencijalno dno, dok navođenje od 60.000 do 69.000 dolara znači da je publika neutralna i da postoji nepredvidljivost. Konačno, navođenje cijena između 70.000 i 79.000 dolara ukazuje na pohlepu i postizanje mogućeg vrha tržišta.

Iz Santimenta zaključuju da, iako može biti uzbuđenja zbog porasta BTC-a iznad 60.000 dolara, jednom kada se to stiša, trend će diktirati korisnici na društvenim mrežama, diktirajući smjer i izbor kriptovaluta. Kratkoročno pak, značajan bi faktor za cijene i volatilnost mogla biti sutrašnja objava japanske centralne banke oko tamošnjih kamatnih stopa, pri čemu bi povećanje bilo medvjeđi signal. Tržišni akteri ipak očekuju da će Bank of Japan pauzirati podizanje i ostaviti trenutačni nivo od 0,25 posto.

Zelenilo na kripto tržištu nakon FED-ovog rezanja kamatnih stopa

Trump kupio hamburgere bitcoinom