Kina ukida zabranu kripta?

Potencijalna bomba mogla bi uskoro doći od Trumpovog omiljenog vanjskopolitičkog neprijatelja, naravno – Kine.

Naime, izvršni direktor Galaxy Digitala, Mike Novogratz, na nezaobilaznom je X-u izašao s viješću da bi Peking mogao ukinuti svoju zabranu kriptovaluta u četvrtom tromjesečju ove godine. Novogratz piše da je čuo te informacije dva puta u proteklim tjednima, sugerirajući da bi to moglo biti velika stvar za kripto svijet, ako su točne. A jesu!

Podsjetimo, prije nekoliko godina Kina je bila ključno središte rudarenja i trgovanja kriptovalutama, ali je stav vlade prema industriji s vremenom postajao sve stroži. Godine 2013. Peking je zabranio financijskim institucijama sudjelovanje u bitcoin transakcijama. Nakon toga uslijedio je niz regulatornih radnji namijenjenih usporavanju širenja tržišta kriptovaluta. U 2017. Kina je zabranila inicijalne ponude kovanica, odnosno ICO-ove, i zatvorila domaće kripto burze i mjenjačnice. Represija spram kripta nastavila se 2021. potpunom zabranom kripto rudarenja i svih povezanih transakcija.

Međutim, unatoč strogim propisima, potražnja za kriptovalutama u Kini ostala je velika. Mnogi kineski korisnici pronašli su alternativne načine stjecanja i trgovanja digitalnom imovinom, često pribjegavajući inozemnim razmjenama i crnim tržištima. Ali nedavna izvješća pokazuju da kineska vlada možda preispituje svoje stajalište o kriptovalutama, a ako Kina ponovno uđe na kripto tržište, to bi moglo potaknuti veliki uspon jer bi to značilo milijarde i milijarde dolara svježeg kapitala pojedinaca i institucija koji kod kuće zasad nemaju u što uložiti.

Nadalje, osim što bi prihvaćanje kripta moglo učvrstiti poziciju Kine u globalnom krajoliku fintecha, i primjer Hong Konga pokazuje da se nešto kuha. Kao što je poznato, unatoč narativu da se u Pekingu boje odljeva kapitala iz države ako se otvore prema kriptu, pogotovo s obzirom na trenutačno gospodarsku situaciju u državi koja, najblaže rečeno, nije sjajna, Hong Kong je potpuno usvojio digitalnu imovinu, koja je postala legitimna klasa imovine u toj zasebnoj administrativnoj kineskoj jedinici. Brojna su nagađanja da je dopuštanje kripta ondje upravo taj prvi korak prema ukidanju zabrane u kontinentalnoj Kini.

„Bitcoin više neće ispod 60 tisuća dolara“

Kripto pumpa nakon pokušaja atentata na Trumpa