Rastu šanse za smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u

Stopa rasta u prošlom je mjesecu iznosila negativnih 0,1 %, u odnosu na predviđanja od 0,1 i 0 %, koliko je bila u petom mjesecu. Na godišnjoj razini CPI je bio 3,0 %, u odnosu na očekivanja od 3,1 i 3,3 % mjesec prije.

A spomenute su brojke bitne jer predstavljaju dodatni argument Fedu da napokon krene u smanjenje kamatnih stopa. Iako je stopa inflacije dramatično usporila s više od 9,1 posto koliko je iznosila 2022., posljednjih mjeseci iz Federalnih rezervi konstantno su naglašavali potrebu dodatnih dokaza da inflacija posustaje prije negoli se krene u smanjenje kamata. Čini se da bi CPI mogao biti taj konačni dokaz, barem ako je suditi prema reakcijama tržišnih aktera.

Ubrzo nakon ovih najnovijih podataka o inflaciji izgledi za rezanjem stopa u devetom mjesecu porasli su na 81 %, a šanse za dva ili više smanjenja ove godine skočile su na gotovo 50 %. Pojašnjenja radi, optimistični izgledi analitičara za kasnu 2024. i ranu 2025. ovise o smanjenju referentnih stopa od strane Federalnih rezervi jer niže stope obično povećavaju likvidnost, vodeći ulagače prema rizičnijim klasama imovine poput kriptovaluta.

Treba reći i to da dio čelnika Feda sada i javno izlazi s nagovještajima smanjenja stopa. Primjerice, guvernerka Lisa Cook smatra da SAD čeka tzv. meko slijetanje usred slabljenja inflacije ali i dalje snažnog gospodarstva. Cook očekuje da bi inflacija trebala i dalje padati bez znatnog rasta stope nezaposlenosti, te ističe da su trenutačni podaci očit motiv za smanjenje kamata, usklađujući tako monetarnu politiku s drugim središnjim bankama.

Pa hoće li taj očekivani zaokret značiti i kraj korekcije? Sasvim je lako moguće, no ne treba zaboraviti da će do rezanja stopa, ako ga uopće bude, doći u devetom mjesecu. Dakle, treba očekivati još koji mjesec dosade, konsolidacije. I dok Markus Thielen iz 10X Researcha predviđa da je cijena BTC-a dosegla lokalno dno i očekuje oporavak, neki drugi analitičari upozoravaju da, i ako jest tako, to ne znači da neće biti još oštrijih korekcija. Zato što je uobičajeno da bikovska tržišta zastaju tijekom razdoblja pretjeranog optimizma da bi nastavila rasti tek nakon što se spekulativno pjenjenje raščisti.

Bitcoin skočio iznad 59K USD-a

Donald Trump govornik na Bitcoin konferenciji