Bitcoin skočio iznad 59K USD-a

Bitcoin je bio pod znatnim pritiskom tijekom proteklih tjedana, otkako je krajem prvog tromjesečja porastao na najvišu vrijednost svih vremena, iznad 73.500 dolara.

U drugom je tromjesečju zabilježeno usporavanje priljeva, pa čak i povremeno znatniji neto odljev u spot BTC ETF-ove sa sjedištem u SAD-u. Potom je krajem šestog i početkom sedmog mjeseca došlo do rasprodaje ne samo rudara i investitora koji su kapitalizirali dobit nego i država, u prvom redu Njemačke, koja je i danas na tržište bacila novih 2527 bitcoina u vrijednosti od oko 147 milijuna dolara. Prema analitičkoj kući Arkham Intelligence, Njemačka u svom novčaniku još drži oko 13.025 BTC-a procijenjenih na više od 758 milijuna dolara.

Ali čini se kako je utjecaj prodaje bitcoina na tržište s vremenom opao i ako se likvidacija nastavi ovim tempom, tržište bi trebalo apsorbirati svu tu količinu do kraja mjeseca. Ne treba zaboraviti ni početak povrata 142 tisuće bitcoina vjerovnicima bankrotirane mjenjačnice Mt. Gox, što je sa svim navedenim u jednom trenutku dovelo do pada cijene BTC-a ispod 54K, dakle gotovo 27 posto ispod rekorda iz trećeg mjeseca.

Međutim, čini se kako bi uskoro moglo doći do oporavka jer optimizam na tržištu ponovno se lagano budi. Bitcoin ETF-ovi bilježe četiri uzastopna dana priljeva teških ukupno 800-injak milijuna dolara. Upravo su ETF-ovi najzaslužniji za koliko-toliko uspješno anuliranje prodajnog pritiska izazvanog rasprodajom Nijemaca.

A danas je stigla i još jedna pozitivna vijest nakon koje je vodeća kriptovaluta nakratko bila iznad 59 tisuća dolara, što se smatra ključnom razinom koju je potrebno pretvoriti u podršku kako bi se nastavilo s daljnjim rastom. Naime, podaci iz SAD-a pokazali su da se inflacija nastavila povlačiti u šestom mjesecu, nadmašivši prognoze analitičara, ako je suditi prema Indeksu potrošačkih cijena CPI-u.

Spot Ethereum ETF-ovi dolaze ovaj tjedan?

Rastu šanse za smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u