Oporavak krajem ljeta?

Unatoč svoj toj buci u medijima i na društvenim mrežama, pa i katastrofičnim prognozama i slavodobitnoj masturbaciji kritičara kripto industrije, u trenutačnoj korekciji nema ničega, apsolutno ničega što bi odudaralo od ustaljenih obrazaca u ciklusu.

Dakako, bitcoine iz Mt. Goxa tržište će tek trebati apsorbirati, iako bi taj prodajni pritisak mogao biti i znatno manji od ukupne količine teške devet milijardi dolara jer treba vjerovati da će dobar dio vjerovnika odlučiti barem dijelom hodlati, ali korekcije poput ove događale su se i prije, bit će ih u budućnosti.

Baš tako je to prikazao i poznati kripto analitičar i trgovac pod pseudonimom Rekt Capital. Doduše, sadašnja je korekcija nešto dublja od 22 posto koliko je bila u trenutku objave njegovog posta i ugrubo iznosi 25 posto, ali i to je sasvim unutar normale. Čak da BTC i snažnije potone, ništa strašno. Ili kako je to Rekt efektno sročio u drugom postu: „Bitcoin će se povući dovoljno duboko da vas uvjeri da je tržište bikova gotovo, a zatim će nastaviti svoj uzlazni trend.“

Kratkoročno će dakle sasvim sigurno biti slabosti, ali neki novi katalizator rasta cijene mora doći. Možda za nekoliko mjeseci, a možda već za nekoliko tjedana. Primjerice, u obliku početka trgovanja Ethereum ETF-ovima. U tom kontekstu oporavka zgodno je podsjetiti i da su analitičari bankarskog diva JPMorgana prognozirali da ovaj prodajni pritisak neće biti dugotrajan i da bi se cijena bitcoina mogla početi oporavljati krajem ljeta. Naime, prema JPMorganu, dobar bi dio vjerovnika Mt. Goxa mogao nastaviti držati svoje bitcoine ili zbog poreznih razloga ili zbog uvjerenja u neminovnu buduću aprecijaciju cijene.

Dakle, treba samo izdržati. To je naravno problem za sve one koji su kupovali na visokim cjenovnim razinama, ali, s pozitivne strane, sada je prilika za DCA, sada je prilika za dokupljivanje, popravljanje pozicija i čekanje nastavka rasta. Zato što kripto ne ide nikamo, neće nestati, a bull definitivno nije gotov i još nas puno toga čeka. Stoga, da se malo prebacimo na engleski,  sit back, relax, forget about your portfolio and enjoy the summer!

Peter Schiff o BTC-u i ETH-u

Korekcije poput trenutne sasvim su uobičajene