Daljnji pad tržišta

Potop kripto tržišta nastavio se i u petak, pri čemu je bitcoin tijekom jutra zaronio ispod 53,5K, što predstavlja najnižu razinu od kraja drugog mjeseca.

Iako se od tada blago oporavio na iznad 55 tisuća dolara, vodeći kripto i dalje pokazuje slabost, prvenstveno zahvaljujući strahu investitora od masovne rasprodaje vjerovnika bankrotirane mjenjačnice bitcoina koja im planira vratiti oko devet milijardi dolara vrijedne BTC-e. Naravno, kapitulirali su i altovi, od kojih je dobar dio bilježio dvoznamenkaste postotne minuse.

Jutrošnji pad bio je izazvan viješću da je stečajni tim Mt. Goxa premjestio više od 47 tisuća bitcoina, vrijednog 2,7 milijardi dolara, iz hladnog skladišta na novi novčanik. Očito počinju otplate vjerovnicima. I to će sasvim sigurno predstavljati problem, odnosno pritisak na cijenu. Koliki, tek ćemo vidjeti, no ako već i same najave povrata vjerovnicima izazivaju ovakve cjenovne šokove, daljnja su povlačenja vrlo lako moguća.

Dodatno, potražnja za američkim spot BTC ETF-ovima znatno se smanjila u posljednjih nekoliko tjedana, štoviše dogodio se zaokret prema odljevima potaknut velikom gospodarskom neizvjesnošću. Dakle, prema dobrom dijelu kripto analitičara, cijena bitcoina mogla bi nastaviti sa silaznim trendom, prema sljedećoj velikoj razini podrške na oko 52 tisuće dolara. A ako ta razina padne, sljedeći veliki raspon likvidnosti je na oko 48K.

Jutrošnji je snažan pad kao i obično izazvao niz likvidacija na kripto tržištu. Prema podacima CoinGlassa, u posljednja 24 sata one su iznosile gotovo 700 milijuna dolara, od čega se skoro 600 milijuna odnosilo na duge pozicije, dakle na one trgovce koji su se kladili na rast cijena. A to je izazvalo kaskadni efekt i daljnji pad jer likvidacije ne samo da dodatno snižavaju cijenu nego i potiču paniku među investitorima.

Radi se inače o najvećem jednodnevnom brisanju kripto tržišta od sredine četvrtog mjeseca. A vijest o Mt. Goxovoj pripremi za početak distribucije BTC-a vjerovnicima došla je nedugo nakon što je njemačka vlada premjestila novih 175 milijuna dolara vrijednih bitcoina u centralizirane mjenjačnice i vanjske novčanike, što je naravno također izvršilo pritisak na cijenu.

Podsjetimo, Njemačka prodaje svoje zaplijenjene bitcoine već danima. Od 18. 6. likvidirala je više od 9400 komada vrijednih preko 550 milijuna dolara. Trenutačno novčanik te zemlje sadrži više od 40 tisuća komada, vrijednih ukupno 2,2 milijarde dolara. Iz Berlina zasad ne komuniciraju planiraju li na tržište izbaciti svu količinu, no na tamošnjoj političkoj sceni počele su se pojavljivati kritike takvih poteza.

Zastupnica u Bundestagu, njemačkom parlamentu, Joana Cotar, napala je njemačku vladu zbog kontinuirane prodaje bitcoina u posljednja dva tjedna. „Umjesto da drži bitcoin kao stratešku pričuvnu valutu, o čemu se već raspravlja u SAD-u, naša vlada prodaje u velikim razmjerima“, kaže Cotar.

Treba spomenuti i da su današnji podaci o radnim mjestima u SAD-u, koji su se ovisno o brojkama smatrali mogućim pozitivnim ili dodatnim negativnim katalizatorom, nisu znatnije utjecali na tržište.

Bull market NIJE završio!

Peter Schiff o BTC-u i ETH-u