Lagani oporavak tržišta

Tržište je u laganom oporavku nakon što je cijena bitcoina pala u ponedjeljak na najnižu razinu u šest tjedana, zaronivši na 59 tisuća dolara zbog panike potaknute viješću da će bankrotirana bitcoin mjenjačnica Mt. Gox svojim vjerovnicima od početka sljedećeg mjeseca početi distribuirati oko devet milijardi dolara vrijednih bitcoina i tako izazvati rasprodaju.

S druge strane, kitovi nisu paničarili. Dapače, iskoristili su dip, gurnuvši BTC natrag prema 62K. Oporavku je pomogao i narativ koji se mogao čuti od strane brojnih analitičara da su zabrinutosti zbog Mt. Goxa naprosto pretjerane. Što se kitova tiče, oni su dakle kapitalizirali pad tržišta. Prema podacima platforme za kripto analitiku IntoTheBlock, unatoč tržišnom FUD-u, stajali su iza novog rekorda što se neto priljeva u najveće novčanike bitcoina tiče. Konkretno, adrese novčanika koje drže barem 0,1 % ukupne ponude bitcoina dodale su 7130 BTC-a samo u ponedjeljak. Radi se o kupnji procijenjenoj na približno 436 milijuna dolara.

Na oporavak cijene utjecaj su imali i američki spot BTC ETF-ovi, koji su nakon sedam uzastopnih dana odljeva jučer napokon zabilježili pozitivne novčane tokove, inkasirajući neto priljev od 31 milijuna dolara. Ti odljevi bili su najveći od perioda između 24. 4. i početka petog mjeseca i minusa koji je premašio 1,2 milijarde dolara.

Međutim, novi pritisak na cijenu bitcoina došao je nakon objave da će osim Mt. Goxa svoj zaplijenjeni BTC na tržište baciti i njemačka vlada. Dapače, jučer i danas transferirala je stotine komada na vodeće kripto burze, jasno signalizirajući da planira prodaju. Inače, najveće europsko gospodarstvo trenutačno drži više od 45 tisuća bitcoina u vrijednosti od otprilike oko 2,8 milijardi dolara, prema trenutačnim cijenama. Njemačka je tako među najvećim poznatim nacionalnim držateljima BTC-a, odmah iza Sjedinjenih Država, Kine i Ujedinjenog Kraljevstva. Ova njemačka akcija gurnula je vodeću kriptovalutu ponovno prema 61K, a bitcoinom se u trenutku pisanja članka trguje po 61.700 dolara.

Što slijedi dalje, pitanje je koje postavljaju ulagači. Nekako je konsenzus na tržištu da, sve dok se cijena drži iznad 60.000 dolara, nema većeg razloga za brigu oko znatnijeg cjenovnog pada. Inače, vodeći kripto pao je za 10 % ovog mjeseca, a kao i obično, rasprodaja je opteretila šire tržište, povukavši vodeće altove i u snažnije minuse, s časnim iznimkama fenomenalnih Toncoina i Trona, koji su u zelenom ako se promatra 30-dnevni period.

A trenutačna borba medvjeda i bikova mogla bi do kraja tjedna dobiti pobjednika i odrediti je li opadajući trend završio. Ne samo zbog tjednih, mjesečnih i tromjesečnih zatvaranja koja sva dolaze u jednom danu nego i zbog isteka BTC opcija vrijednih 6,68 milijardi dolara, kao i onih etherovih teških 3,5 milijarde, što bi moglo izazvati znatno veću volatilnost. Usto, podsjetimo, u petak su na rasporedu i brojke o PCE inflaciji u SAD-u.

Zašto pada kripto tržište i gdje je potencijalno dno?

Gensler tvrdi da proces odobrenja ETH ETF-ova teče glatko