Kripto pobjednici i gubitnici prve polovice 2024.

I za kraj današnjih objava, evo malo statistike ili, sasvim konkretno, rezultata istraživanja o najprofitabilnijim sektorima industrije kriptovaluta u prvoj polovici ove godine.

Prema podacima BitEyea, CoinGecka i Wu Blockchaina, nije teško pogoditi, u konkurenciji su prednjačili memecoini, zabilježivši 1834 % povrata od početka 2024. godine. Na drugom mjestu bio je sektor tokenizacije imovine u stvarnom svijetu, koji je ulagačima vratio 214 %. Projekti blockchaina umjetne inteligencije ostvarili su solidnih 72 %, dok su mreže decentralizirane fizičke infrastrukture (DePIN) donijele plus od 59 %.

Meteorski rast memecoina može se djelomično pripisati Solaninom blockchainu. Samo u petom mjesecu na Solani je iskovano 541.000 novih tokena. Solanina arhitektura i fokus na korisničke značajke koje pojednostavljuju implementaciju tokena i pametnih ugovora priskrbili su mreži reputaciju  MacOS-a blockchaina, titulu koju je Solani dodijelio Pantera Capital.

Rastući sektor tokenizacije imovine u stvarnom svijetu postao je pak omiljena tema institucionalnih ulagača i banaka. Općenito viđena kao sljedeća faza digitalne imovine,  tokenizacija imovine u stvarnom svijetu mogla bi nakraju obuhvatiti 874 bilijuna dolara, kako svjetski investicijski fondovi, dionice, obveznice, uzajamni fondovi, pa čak i nekretnine postupno migriraju onchain. A projekti poput Chainlinka nastavljaju činiti korake prema dovođenju svjetske imovine u blockchain,  s novim partnerstvima  koja daju prioritet digitalizaciji bogatstva kroz tehnologiju distribuirane knjige.

Vodeće kriptovalute, bitcoin i ether, također su bilježile dobre rezultate, pri čemu je BTC rastao 45, a ether 50 posto od početka godine. Layer 1 platforme ostvarile su prosječan povrat od 43 %, dok su sektori poput igara i decentraliziranih financija zaostajali za konkurencijom, ali su ipak uspjeli zabilježiti povrate od 19 odnosno 3 %. Međutim, layer 2 sektor doživio je znatan pad, s ukupnim gubicima u prosjeku od otprilike 41 %. Eto, čisto da znate kakvi su bili trendovi u prvoj polovici godine. Možda vam i to pomogne pri odluci koji sljedeći kripto dodati u svoj portfelj.

Kolike priljeve mogu privući ETH ETF-ovi?

Petak je ključan za odabir smjera kripto tržišta?