Kolike priljeve mogu privući ETH ETF-ovi?

Što će Ethereum spot ETF-ovi značiti za cijenu ethera i hoće li povući cijelo tržište prema gore?

Bitwiseov Matt Hougan predviđa fenomenalan prijem tih ETF-ova. On procjenjuje potencijalni neto priljev od 15 milijardi dolara u prvih 18 mjeseci nakon njihovog debija u SAD-u. Neki drugi analitičari predviđaju znatan rast ethera koji će ga gurnuti na novi all time high, sugerirajući da bi nadolazeći tjedni mogli biti vrlo živahni za ETF tržište kriptovaluta u Sjednjenim Državama.

Markus Thielen pak očekuje da će Ethereum ETF-ovi privući tek manji dio priljeva američkih spot Bitcoin ETF-ova. Thielen tako procjenjuje da će oni inkasirati samo 15-20 % priljeva koji bilježe Bitcoin ETF-ovi u ovih pet i pol mjeseci, što iznosi približno 2,8 milijardi dolara. Nekoliko je razloga zašto se može očekivati slabiji odaziv za Ethereum ETF-ove. Prvi je naravno bitcoinov status neprikosnovenog kralja kripta, prve digitalne valute. Ali tu je i, uvjetno rečeno, jasnoća što BTC zapravo jest. Bitcoin je s vremenom brendiran kao digitalni pandan zlatu, dok je etherov status još prilično nedefiniran kada je riječ o tome kako ga predstaviti potencijalnim investitorima izvan industrije i kripto laicima.

Ne treba zaboraviti i još jedan mogući bitni razlog slabije adopcije Ethereum ETF-ova. To je uklanjanje značajke stakinga iz ETF-ova, što je nametnuo regulator, dakle SEC, kao uvjet odobrenja. Stoga će oni koji će se etheru željeti izložiti kroz te burzovne fondove neće moći računati na pasivni prihod koji staking donosi. Ali kakvi će rezultati ETF-ova biti trebali bismo doznati vrlo brzo.

A potencijalni izdavatelji ubrzano se pripremaju za početak trgovanja i očito je da će se s konkurencijom boriti niskim naknadama. Tako je VanEck otkrio da će se potpuno odreći naknada na neodređeno vrijeme, barem do 2025. ili dok imovina pod upravljanjem, dakle ether, ne dosegne 1,5 milijardi dolara, što god nastupi prije.  Matthew Sigel, voditelj digitalne imovine u VanEcku, rekao je da taj upravitelj imovinom nastoji biti vodeći u naknadama za kripto ETF, čak i ako to znači da će na početku gubiti novac. U svjetlu tog poteza, Sigel je potaknuo potencijalne ulagače da istraže moguću ulogu koju ether može igrati unutar njihovog investicijskog portfelja.

A da će bitka u naknadama biti oštra, pokazuje i otkriće Franklina Templetona da će njihova iznositi samo 0,19 posto. Trenutačno su VanEck i Franklin Templeton jedini potencijalni izdavatelji koji su objavili visinu naknada. S najviše zanimanja se sad čeka objava najvećeg svjetskog upravitelja imovinom, BlackRocka, koliko će naplaćivati, ali i ona Grayscalea. Kao što je poznato, višestruko veća naknada za spot Bitcoin ETF nego kod konkurencije dovela je do toga da je tvrtka zabilježila odljeve u visini nevjerojatnih 17 milijardi dolara iz svog GBTC fonda, koji je konvertiran u ETF. Ostaje da vidimo hoće li s Ethereumovim proizvodom promijeniti takvu politiku.

Gensler tvrdi da proces odobrenja ETH ETF-ova teče glatko

Kripto pobjednici i gubitnici prve polovice 2024.