Zaliha BTC-a na burzama na najnižim razinama u tri godine

Na tržištu i dalje vlada dosada oko cijene bitcoina, koja se konsolidirala unutar raspona od otprilike sedam i pol tisuća dolara u posljednja četiri tjedna.

Nakon zarona na niskih 64K u utorak, BTC danas fluktuira između visokih 64 i 66 tisuća dolara. Povlačenje cijene koincidiralo je s četiri uzastopna dana odljeva iz američkih ETF-ova, teških nešto više od 700 milijuna dolara. Vidjet ćemo danas nakon zatvaranja Wall Streeta hoće li se trend preokrenuti i hoće li ponovno doći do pozitivnih tokova, no ako se odljevi i nastave, to ne bi trebao biti razlog za bilo kakav pesimizam, već tek znak produljene konsolidacije.

A kako analitičari konstantno ističu, što konsolidacija bude duža, to će snažniji i postojaniji biti i rast. Dakle, još malo dosade i boli pa bi onda trebala slijediti dobro poznata ludnica viđena u prethodnim ciklusima. I iako je primjetan oprez ulagača, koji se može iščitati i iz dnevnog volumena trgovanja bitcoinom, manjeg za više od 60 posto u odnosu na treći mjesec, kada je vodeća kriptovaluta dosegla trenutačni rekord od 73.700 dolara, postoji cijeli niz pozitivnih signala da nakon konsolidacije slijede neka prilično zanimljiva vremena, odnosno da se kockice za strelovit rast cjelokupnog kripto tržišta polako slažu.

Naime, čini se da i samo smanjenje volumena sugerira da je prodajni pritisak od strane dugoročnih vlasnika i rudara na zalasku, što upravo i jest bio jedan od glavnih uzroka nedostatka uzlaznog zamaha. Međutim, prodajni pritisak uspješno je apsorbiran bez većih utjecaja na cijenu BTC-a, kroz akumulaciju kitova koji računaju na skorašnji skok cijene i koriste fluktuacije vrijednosti bitcoina za dodatna gomilanja.

Tako je izvješće platforme za praćenje on-chain transakcija, Lookonchain, pokazalo da je jedan kit kupio BTC-e u vrijednosti od oko 400 milijuna dolara usred nedavnog pada tržišta. Ta akumulacija označava njegovu prvu kupnju u više od godine i pol.

A kupuje i Michael Saylor, odnosno njegova tvrtka MicroStrategy. Iz najvećeg korporativnog vlasnika bitcoina objavili su da je tvrtka stekla novih 11.931 BTC za 786 milijuna dolara. Ova najnovija akvizicija dovodi ukupnu imovinu tvrtke do 226.331 komad u vrijednosti nešto ispod 15 milijardi dolara po trenutačnoj cijeni. Inače, dionice MicroStrategyja porasle su otprilike deset puta otkako je tvrtka počela kupovati bitcoin prije četiri godine. Naravno, sva ova gomilanja, pogotovo kroz ETF-ove, dovode do toga da zalihe bitcoina naprosto presušuju, a količina novog izrudarenog BTC-a ne uspijeva pokriti potražnju.

Iz analitičke kuće CryptoQuant tako ističu da je ukupna količina bitcoina dostupnog na burzama pala na najnižu razinu u tri godine. To upućuje na mogući cjenovni šok, naravno, u pozitivnom smislu jer BTC-a jednostavno neće biti dovoljno za sve koji ga žele. Barem ne po ovim cijenama. A želi ga sve više ljudi, s time da se najveći dio velikih tek treba uključiti.

Naime, prema izvješću Coinshares Weekly Fund Flowsa, investicijski proizvodi povezani s bitcoinom globalno drže gotovo 73 milijarde dolara u BTC-u. Ali unatoč povećanom institucionalnom interesu, stručnjaci iz industrije poput Jenny Johnson, izvršne direktorice Franklin Templetona, koji stoji iza jednog od ETF-ova, vjeruju da je institucionalno usvajanje tek u povojima. Govoreći za CNBC, Johnson je svom intervjueru rekla, citiramo: „Ovo je doista tek prvi val ranih prihvaćanja, a mislim da sljedeći donosi puno veće institucije.“ A američki ETF-ovi nisu samo otvorili bitcoin, pa posljedično i kripto općenito, prema mainstreamu i TradFiu u SAD-u nego su i popularizirali taj financijski proizvod, ponukavši i druge države da slijede primjer.

Tako je nakon Hong Konga i Australija odobrila uvrštenje jednog takvog fonda, konkretno VanEckovog, na ondašnje tržište dionica. Taj debi značajan je i za Australiju, ali i dalje čini važan korak za globalno tržište kriptovaluta. Pružanje izravnog pristupa BTC-u putem reguliranog financijskog proizvoda vjerojatno će imati snažan učinak na australska financijska tržišta. To bi moglo potaknuti druge upravitelje imovinom da krenu sličnim putevima prema svojim kripto ETF-ovima, čime bi se proširio raspon opcija ulaganja dostupnih australskim ulagačima.

Količina BTC-a na burzama na najnižoj razini od 2021.

„Kripto je tek u povojima“