Ethereum ETF-ovi kreću s trgovanjem već početkom 7. mjeseca?

Kad će više ti spot Ethereum ETF-ovi u SAD-u i što će to značiti za cijenu ethera? Pa čini se da bi mogli startati već za nekoliko dana.

Naime, izvršni direktor Bitwise Investa, Hunter Horsley, nagovijestio je veliku objavu za sutra, a stručnjaci iz industrije vjeruju da je vrlo vjerojatno povezana s dugo očekivanim lansiranjem ETF-ova. Horsleyjev hint dolazi nakon vala izmijenjenih S1 prijava koje američki regulator SEC mora odobriti kako bi se počelo s trgovanjem.

Ulje na vatru dolio je Nate Geraci, čelnik ETF Storea, koji je predvidio odobrenje prije 4. sljedećeg mjeseca. Bloombergov analitičar Eric Balchunas predviđa pak da će se ETF-ovima početi trgovati 2. 7. Zapravo Geracijeva i Balchunasova predviđanja u skladu su s nedavnim komentarima predsjednika SEC-a, Garyja Genslera, koji je nagovijestio potencijalno odobrenje Ethereum ETF-ova do kraja ljeta.

A na ruku konačnom rođenju tih ETF-ova ide i objava jednog od najvećih Ethereum developera Consensysa da je SEC okončao istragu te tvrtke i odustao od tužbe, što uklanja veliku prepreku za uvrštenje i trgovanje spot Ethereum ETF-ovima na glavnim burzama. Ukratko, zatvaranje istrage može se promatrati kao eksplicitno priznanje SEC-a da ether nije vrijednosni papir, odnosno stavlja ga u istu ladicu kao i bitcoin, dakle legitimizira kao robu.

SEC je pokrenuo istragu u trećem mjesecu prošle godine s ciljem da ispita pojedince i subjekte uključene u kupnju i prodaju ethera. Zatvaranje istrage znači da Gary Gensler i njegov tim više neće ići za time da je prodaja ethera predstavljala moguću transakciju vrijednosnih papira. Joe Lubin, čelnik Consensysa, opisao je ovu pobjedu kao potrebnu za industriju, ali ne i dovoljnu. Sukladno tom, Consensys ne namjerava odustati od parnice koju je tvrtka pokrenula protiv samog regulatora kao odgovor na SEC-ovu klasifikaciju ethera kao financijskog vrijednosnog papira. Lubin ističe stalnu potrebu za jasnim regulatornim smjernicama. „Dotad mi nastavljamo s našom parnicom protiv SEC-a u Teksasu jer namjeravamo postići više pravne jasnoće za sve.“ Ova pravna bitka ima za cilj riješiti ne samo klasifikaciju ethera nego i šire regulatorno okruženje koje utječe na blockchain tehnologiju i inovacije, objašnjava prvi čovjek Consensysa.

Međutim, vratimo se ETF-ovima. Čini se dakle da će Ethereum vrlo skoro dobiti svoje ETF-ove, a to bi mogao biti vrlo snažan katalizator za potencijalno otključavanje znatnog investicijskog kapitala i podizanje kripto tržišta do novih visina. Tako iz K33Researcha primjerice predviđaju da će ti investicijski proizvodi privući četiri milijarde dolara priljeva u prvih pet mjeseci, signalizirajući snažnu temeljnu potražnju za etherom, osobito među institucionalnim igračima. To bi moglo donijeti potencijalni oporavak na širem kripto tržištu i moguću sezonu altcoina. Što se same cijene tiče, izgledno je da bi u vrlo kratkom roku ether nadmašio stari all time high od ugrubo 4800 dolara. Dugoročno, konkretno do 2030., iz VanEcka postavili su cilj za ether od čak 22 tisuće dolara.

„Kripto je tek u povojima“

Pravi val institucionalne kupovine BTC-a tek slijedi!