Toncoin jedini u zelenom

I dok je danas top sto kriptovaluta mahom u crvenom, jedan se kripto ipak ne da i bilježi četiri posto dnevnog rasta unatoč generalnom padu tržišta. Radi se o Toncoinu, koji bi lako mogao postati jedan od najvećih hitova ovog ciklusa.

Naravno, za streloviti uspjeh ovog blockchaina, pa onda i njegovog TON coina, najzaslužnija je integracija s Telegramom koja je korisnicima olakšala korištenje kripta za plaćanje roba i usluga, a da zapravo nisu ni svjesni da to uključuje blockchain. I zato je uspjeh TON-a važan ne samo za one koji ga drže u portfelju nego i za kripto općenito.

Toncoin tako služi kao vrlo bitna nadogradnja jedne od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka u cijelom svijetu, dakle Telegrama, i zapravo se radi o svojevrsnom eksperimentu kako tom sinergijom učiniti svijet boljim mjestom ili barem kripto otvorenijim. Naime, Telegram se suradnjom s Tonom počeo diverzificirati izvan isključivog slanja poruka i, crpeći inspiraciju u kineskom divu WeChatu, sve više počinje nalikovati super aplikaciji koja na jednom mjestu nudi sve što korisniku treba.

Primjerice, restorani sada mogu uspostaviti mini aplikacije unutar Telegrama koje njihove web stranice čine suvišnima, dajući klijentima lak pristup uslugama, a s obzirom na to da se te mini aplikacije mogu pohvaliti integriranim rješenjima za plaćanje, to bi moglo pomoći u normalizaciji kripto transakcija kao nikada prije. TON-ova integracija naime pomaže osigurati da je svako plaćanje transparentno i zaštićeno od neovlaštenih promjena.

Sve je to neodoljiva prilika za razvojne programere koji su već dobro upoznati s izvođenjem mini aplikacija na WeChatu. Postoji mnogo sličnosti kada se gradi na TON-u i prilika da se dopre do raznolike i angažirane publike. Sve veći broj mini aplikacija unutar Telegrama stvorit će petlju pozitivnih povratnih informacija, privlačeći više korisnika i nadahnjujući više tvrtki da potraže svoje mjesto na Telegramu.

Ali najbitnije je što se čini da su Telegram i TON pred rušenjem ključne prepreke adopciji kripta kao relevantnog transakcijskog sredstva. Potrošači i trgovci više se ne moraju boriti s dugim i zbunjujućim alfanumeričkim adresama novčanika. Telegram stvara izlog za digitalnu imovinu unutar aplikacije koja se već široko koristi i na putu je da omogući korisnicima da im kripto plaćanja budu jednostavna poput slanja poruka.

A popularnosti TON-a pridonijele su i brojne mini igre unutar Telegrama koje su privukle znatnu pozornost korisnika, poput Notcoina, Hamster Kombata i Catizena. Primjerice, Notcoin je zabilježio više od 35 milijuna igrača koji su odrađivali zadatke kako bi zaradili tokene. Inače, Notcoin je pokrenuo svoju kriptovalutu u petom mjesecu i otada je prikupio tržišnu kapitalizaciju od gotovo 1,8 milijardi dolara.

Cjenovna klackalica bitcoina

I Biden će prihvaćati kripto donacije?