Cjenovna klackalica bitcoina

Bitcoin je ovoga tjedna doživio još jednu cjenovnu klackalicu.

Nakon snažne korekcije na 66K, uz prekidanje 19-dnevnog niza priljeva ETF-ova početkom tjedna, u srijedu je BTC oštro porastao preskočivši u jednom trenutku 70 tisuća dolara, a zbog podataka o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u, CPI-a, koji su sugerirali da se inflacija stišava. Međutim, bitcoin je izgubio većinu tih dobitaka tijekom istog dana nakon što su Federalne rezerve signalizirale da će provesti samo jedno smanjenje kamatne stope, pa se u trenutku pisanja ovog članka cijena BTC-a vrti oko 67.600 dolara.

Predsjednik FED-a, Jerome Powell, izjavio je da će američka centralna banka morati ojačati povjerenje da se inflacija doista smanjuje prije nego što razmotri olabavljenje monetarne politike. FED tako i dalje ostaje predan cilju zauzdavanja inflacije na dva posto, iako dio analitičara ukazuje na to da Powell i ekipa možda imaju nerealna očekivanja i da će taj cilj morati korigirati prema gore.

Inače, ranije ove godine iz FED-a su predviđali čak tri smanjenja kamatnih stopa. A oštra korekcija ranije ovog tjedna nije bila izazvana samo zaustavljanjem priljeva, odnosno ponovnim negativnim tokovima ETF-ova, već i prodajom od strane rudara. Rudari likvidiraju svoje posjede kako bi nadoknadili pad dobiti nakon halvinga, što dovodi do kontinuiranog prodajnog pritiska na cijenu BTC-a. Samo je Marathon Digital početkom tjedna prodao 1000 BTC-a procijenjenih na gotovo 70 milijuna dolara. Takva prodaja, iako je moguće jednokratan događaj zbog nepredviđenih okolnosti i iako nije astronomska, negativno utječe na raspoloženje ulagača.

Ali opet, radi se o normalnom stadiju unutar ciklusa koji je viđen nakon prethodnih halvinga i koji jest dobrim dijelom razlogom konsolidacije, koja sada već traje više od 90 dana, odnosno od 14.3., kada je BTC došao do trenutačnog cjenovnog rekorda od 73.700 dolara. Dio analitičara smatra da će konsolidacija potrajati još nekoliko mjeseci, a neki čak vide protezanje do 10. mjeseca. Međutim, s pozitivne strane, opći je konsenzus trgovaca da će što konsolidacije bude duža snažnija, eksplozivniji biti i rast bitcoina jednom kada cijena izađe iz ovog raspona.

Treba reći i kako je evidentno da se za taj rast spremaju veliki investitori. Naime, iako rudari prodaju, kitovi kupuju. I to snažno. Tako podaci CryptoQuanta pokazuju da je više od 20.000 bitcoina u vrijednosti od 1,38 milijardi dolara ušlo u novčanike kitova tijekom nedavne korekcije tržišta ranije ovoga tjedna. Drugim riječima, veliki investitori kapitalizirali su svaki pad na tržištu i istovremeno povećavali svoje udjele tempom koji podsjeća na bull run 2020. Sukladno tom snažnom kupovnom zamahu, ponuda bitcoina na centraliziranim burzama pala je ispod milijun komada, što je najniža razina od kraja 2021. Smanjena ponuda bitcoina na burzama pokazuje da postoji manji rizik od bilo kakvog znatnog pada cijene, naravno zbog ograničene ponude. Stoga se treba još samo malo strpjeti i kupovati dip.

Oporavak kripto tržišta: cijene BTC-a, ETH-a, SOL-a i DOGE-a rastu

Toncoin jedini u zelenom