Najveća tvrtka za rudarenje bitcoina prodala 63 % izrudarenih BTC-a u svibnju

Marathon Digital prodao je velik dio svoje proizvodnje bitcoina u svibnju, dok su rudari prilagođavali svoje operacije nakon događaja prepolovljavanja.

Rudarska tvrtka Marathon Digital prodala je više od 60 % svih bitcoina (BTC) koje je izrudarila od prepolovljavanja, koje se dogodilo krajem travnja. Prema Marathonovom mjesečnom izvješću, u svibnju su prodali 390 bitcoina, što predstavlja više od 63 % tvrtkine proizvodnje od 616 BTC-a tijekom tog mjeseca. Krajem svibnja Marathon je u svojoj bilanci imao 290,4 milijuna dolara u gotovini i novčanim ekvivalentima.

Velik obujam prodaje BTC-a u svibnju isticao se u usporedbi s brojkama drugih rudara. Riot Platforms, na primjer, nije objavio prodaju BTC-a u svibnju, dok je proizvodnja dosegla 215 BTC-a. U međuvremenu, CleanSpark proizveo je 417 BTC-a prošlog mjeseca, ali je prodao samo mali dio, 2,43 BTC-a.

Rudari prilagođavaju svoje operacije nakon posljednjeg prepolovljavanja bitcoina, što prepolovljuje nagrade za rudarenje BTC-a svakih 210.000 blokova, otprilike svake četiri godine. Posljednje prepolovljavanje dogodilo se 20. travnja, smanjujući nagrade rudarima sa 6,25 BTC-a na 3,125 BTC-a po iskopanom bloku.

„U svibnju smo ublažili utjecaj travanjskog događaja prepolovljavanja povećanjem broja osvojenih blokova, što je rezultiralo proizvodnjom od 616 bitcoina, a to je pad od samo 27 %“, rekao je Fred Thiel, predsjednik i izvršni direktor Marathon Digitala. U svibnju 2024. Marathon je osvojio 170 blokova, što je povećanje od 32 % u odnosu na travanj.

Bitcoin rudari nastoje proširiti svoje flote i poboljšati učinkovitost kako bi ostali konkurentni dok se nagrade smanjuju. Za CleanSpark se, na primjer, kaže da je vrlo aktivan u prostoru spajanja i preuzimanja. Ta tvrtka očekuje da će zatvoriti svoje nedavno stečene lokacije u Wyomingu u nadolazećim tjednima, dok traži dodatne prilike.

Marathon, u međuvremenu, istražuje inozemno širenje. Tvrtka je nedavno najavila partnerstvo s Ministarstvom energetike i nafte Republike Kenije kako bi optimizirala projekte obnovljive energije diljem te zemlje. Drugi potez uključuje pilot projekt u Paragvaju, s ciljem optimizacije zemljine energetske strukture. „Cilj nam je da do 2028. 50 % prihoda dolazi iz inozemstva“, istaknuo je Thiel.

Bitcoin rudari mogu pomoći u optimizaciji energetske infrastrukture djelujući kao fleksibilna opterećenja koja stabiliziraju mrežu. Oni mogu brzo prilagoditi svoju potrošnju energije na temelju zahtjeva mreže, apsorbirajući višak obnovljive energije kada je opskrba visoka i smanjujući potrošnju tijekom vršnog opterećenja.

Vrh ciklusa u 8. ili 9. mjesecu 2025. s BTC-om na 150k USD!

„Cijena bitcoina (BTC) do 12. lipnja dosegnut će najvišu razinu svih vremena“