Snažno lobiranje američke kripto industrije

Na ruku bitcoinu mogli bi ići i neki makro faktori. Konkretno, podaci o zahtjevima za pomoć nezaposlenima u SAD-u dolaze u četvrtak, dok će dan nakon toga biti zabilježen daljnji broj nezaposlenih.

Bitcoin i kripto tržišta posebno su osjetljivi na podatke o zapošljavanju, koji ove godine jako iznenađuju. Implikacija eventualne visoke nezaposlenosti jest da bi se strogi monetarni uvjeti Federalnih rezervi mogli olabaviti kako ne bi došlo do poremećaja u ekonomiji. Hoće li biti smanjenja kamatnih stopa u SAD-u možda će biti jasnije tek kasnije ovog mjeseca kada se sastane Savezni odbor za otvoreno tržište ili FOMC kako bi raspravljao o promjenama kamata.

Konsenzus na tržištu jest da smanjenja neće biti barem do devetog mjeseca, ako i uopće ove godine. Inače, od posljednjeg povećanja kamatnih stopa u sedmom mjesecu 2023., Fed drži kamatne stope na najvišoj razini u više od 20 godina. Ipak, likvidnost još ulazi u sustav na stražnja vrata, a razni financijski paketi i poticaji mogli bi se početi gomilati kako se približavaju američki izbori.

Na institucionalnom planu, spot bitcoin ETF-ovi u SAD-u i dalje bilježe priljeve. Čak 14 uzastopnih dana neto priljeva moglo bi biti taj zamašnjak koji će pokrenuti BTC prema novim rekordima. Doduše, posljednja četiri dana trgovanja ETF-om privukla su relativno male iznose, iako je svih ovih dana osim jednog neto priljev BTC-a iznosio više od vrijednosti ukupne dnevne izrudarene količine, koja iznosi 450 BTC-ova. Dakle, pritisak na ponudu se nastavlja. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati s krajem ponedjeljka, ali ovaj niz izgleda obećavajuće.

A na dugi rok izgleda obećavajuće i što je kripto industrija znatno intenzivirala svoje lobiranje prema američkoj politici. Naravno, godina je predsjedničkih izbora i to treba iskoristiti. Tako je Coinbase postao posljednja kompanija koja je donirala 25 milijuna dolara političkim akcijskim odborima, PAC-ovima, koji se trude utjecati na formiranje politika u državi.

Kripto industrija dosad je prikupila oko 161 milijun dolara za nadolazeće američke predsjedničke izbore, što je potencijalno čini jednom od najobimnijih operacija financiranja kampanje u zemlji. Konkretno, novac pojačava blagajnu industrijskog odbora za političko djelovanje, Fairshake, i njegovih povezanih PAC-ova, koji su pretraživali državne predizbore kako bi pronašli kandidate za Kongres koji su svoje političke platforme ostavili otvorenima za pro-kripto pozicije. I iako je Fairshake već potrošio desetke milijuna na ciljana lobiranja, spomenuta količina prikupljenih sredstava teoretski bi mu omogućila da potroši više od 300.000 dolara na svako mjesto u Zastupničkom domu i Senatu.

BTC na 69 tisuća dolara. Slijedi li proboj ili nastavak konsolidacije?

Pokretanje ETF-ova gura ether na 5000 dolara