Pokretanje ETF-ova gura ether na 5000 dolara

Što se događa s etherom? Kada slijedi skok druge najveće kriptovalute? Dio analitičara predviđa da će se spot Ethereum ETF-ovima početi trgovati do kraja šestog mjeseca, što bi potencijalno izazvalo znatnu potražnju i potaknulo cijenu ethera da premaši 5000 USD-a.

Prošlog je mjeseca ether doživio snažan rast od 27 %, koji se uglavnom dogodio u posljednjih deset dana, nakon odobrenja spot Ethereum ETF-ova. Unatoč trenutačnoj stabilizaciji na razini od oko 3800 USD-a, on chain podaci ukazuju na potencijal znatnih skokova cijena u bliskoj budućnosti.

Naime, prema podacima CryptoQuanta, od odobrenja spot Ethereum ETF-ova 23. 5., više od 800.000 ethera vrijednog preko tri milijarde dolara pomaknuto je s burzi u deset dana. CryptoQuant izvještava da se očito kitovi ili institucije pripremaju za to da spot Ethereum ETF počne s trgovanjem, pa premještaju kovanice u samoskrbničke novčanike. Ovakva manja ponuda na burzama naravno predstavlja bikovski signal jer pokazuje namjeru investitora da ne prodaju, a sam nedostatak ponude generira više cijene.

Konkretni podaci govore da je postotak ponude ethera na burzama pao na najnižu razinu u mnogo godina i trenutačno iznosi 10,6 posto ukupne cirkulirajuće količine. Nadalje, podaci s beacon-chaina pokazuju da je aktivnost stakinga na Ethereumu ponovno ubrzala od 30. 5. A što se utjecaja pokretanja spot Ethereum ETF-ova tiče, analitičari očekuju snažno povećanje interesa za ether, slično onome što se dogodilo nakon pokretanja Bitcoin ETF-a. Međutim, očekivanja su da će Ethereumovi ETF-ovi ostvariti tek 20-ak posto priljeva Bitcoin ETF-ova. Oni su zabilježili 655,2 milijuna dolara priljeva na dan otvaranja trgovanja 11. 1., nadmašujući očekivanja industrije u to vrijeme.

Snažno lobiranje američke kripto industrije

Vrh ciklusa u 8. ili 9. mjesecu 2025. s BTC-om na 150k USD!