BTC na 69 tisuća dolara. Slijedi li proboj ili nastavak konsolidacije?

Danas imamo doista odlično otvaranje tjedna s bitcoinom, koji je skočio preko 69K i tržišni akteri pitaju se hoće li ovoga tjedna najzad doći do proboja nakon najduže konsolidacije ovog bull marketa ili je ovo samo još jedno blago pomicanje unutar raspona trgovanja u kojem se BTC nalazi posljednjih gotovo tri mjeseca.

A konsolidacija nije loša. Dapače, mnogi smatraju da što dulje potraje, to će snažniji i duži biti i finalni bull run. I iako je zapravo nebitno kada će se probijanje raspona dogoditi, jer ono neminovno slijedi, postoji nekoliko signala da bi moglo biti skoro, odnosno već ovog mjeseca.

Kao prvo, Ethereum bi prema nekim analitičarima, primjerice, Bloombergovom Ericu Balchunasu, mogao dobiti svoje ETF-ove u šestom mjesecu, što bi bilo ili što će biti bullish ne samo za cijenu ethera nego i za cjelokupnu kripto industriju.

Potom, neke tehničke analize, poput one poznatog analitičara Alija Martineza, sugeriraju da bi, ako se BTC zatvori iznad razine otpora od 69.330 dolara, to moglo izazvati rast na 74.400 dolara. Tvorac modela stock-to-flow, Plan B, kaže pak da BTC ulazi u fazu koja se povijesno poklapala s cjenovnim divljim skokovima. Podsjetimo, S2F model predviđa izvedbu imovine na temelju ideje da cijena raste kako imovina postaje oskudnija.

„Prvi je mjesec nakon halvinga i to označava početak novog ciklusa. Dakle, po mom mišljenju, bitcoin će se razvijati kao što je to činio prošlog ciklusa u 2020. i cikluse prije njega. Tako da mislim da ćemo ponovno vidjeti pumpanje. Naravno, to je srž modela stock-to-flow, ali vrijeme će pokazati“, kaže Plan B.

A od poznatog investicijskog veterana Petera Brandta saznali smo i na koje to cjenovne razine on cilja na vrhuncu ovog ciklusa, koji bi, kaže, trebao biti krajem osmog ili početkom devetog mjeseca sljedeće godine. Brandt prognozira da bi BTC mogao dosegnuti vrhunac od 130.000 do 150.000 dolara ako će slijediti putanju prethodnih bikovskih tržišta nakon halvinga.

Nedavno prepolovljavanje nagrada rudarima bitcoina koje se odigralo 20. 4. programirani je događaj otprilike svake četiri godine, a datumi halvinga predstavljaju gotovo savršenu simetriju unutar prošlih ciklusa tržišta bikova, napisao je Brandt. Tvrdi da je, povijesno gledano, datum halvinga ključan u određivanju točaka kada počinje bull market i kada doseže svoj vrhunac. Posljednji je počeo oko 16 mjeseci prije halvinga, 11. 5. 2020., a završio je oko 18 mjeseci nakon toga, prema Brandtovoj analizi.

Primijetio je i da su dva prethodna prepolovljavanja iz 2016. i 2012. slijedila sličan obrazac. Ne treba zaboraviti reći i da Brandt vjeruje da postoji 25 % šanse da je bitcoin već dosegao vrh tržišta jer svaki ciklus rasta pada u odnosu na prethodni. Ako BTC ne uspije postići novu, presudnu najvišu razinu svih vremena i padne ispod 55.000 dolara, kaže da se onda povećava vjerojatnost da će vodeća kriptovaluta doživjeti eksponencijalni pad.

Zašto cijena bitcoina naglo pada?

Snažno lobiranje američke kripto industrije