Tržište u iščekivanju američke PCE inflacije u petak

Bitcoin se i dalje kreće bočno i njime se trguje ugrubo između 67 i 68K. Međutim, produžena konsolidacija, koja traje od postizanja trenutačnog all time higha od 73.700 dolara, dakle od sredine trećeg mjeseca, jasan je znak da cijena nije dosegla vrhunac ovog ciklusa, odnosno da onaj poznati nagli skok prema gore tek slijedi.

Za nove ulagače ova posljednja dva i pol mjeseca mogla bi se činiti kao vječnost, no radi se o potpuno normalnoj i uobičajenoj fazi ciklusa. Štoviše, konsolidacija pomaže u izgradnji strukture cijene oko razine posljednjeg vrha iz tržišta bikova 2021., dakle razine od 69 tisuća dolara. Ta se struktura cijene zatim može koristiti kao čvrsta baza s koje bitcoin može pokrenuti svoj napad na sljedeću višu razinu. Ali bi u kratkom roku moglo biti još malo boli.

Naime, tržište gleda prema podacima o američkoj PCE inflaciji koji su na rasporedu sutra i koji bi mogli odrediti smjer kretanja cijene bitcoina, pa posljedično i ostatka tržišta. U slučaju loših brojki Indeksa izdataka za osobnu potrošnju, dakle PCE-ja, dio analitičara predviđa pad na 60K. Tako iz japanske kripto burze bitbank kažu da cijena BTC-a vjerojatno neće pokazati jasan smjer do objave PCE-a. „Ako podaci o inflaciji budu jači od očekivanog, bitcoin bi mogao izgubiti otprilike polovicu svog dobitka u posljednja dva tjedna i pasti na oko 65.000 dolara.“ U najopasnijem scenariju, cijena bi se mogla vratiti na 60.000 dolara.

A jedan drugi analitičar kao bitniji pokazatelj inflacije vidi Indeks potrošačkih cijena, odnosno CPI, koji će biti objavljen 12. sljedećeg mjeseca. Prema Markusu Thielenu, glavnom istraživaču 10X Researcha, ako se pokaže da CPI inflacija iznosi 3,3 posto ili manje, bitcoin bi vrlo brzo trebao dosegnuti novu najvišu vrijednost svih vremena. To bi predstavljalo smanjenje od 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni CPI, koji je 15. 5. iznosio 3,4 %. Ali ako se ispostavi da su CPI rezultati viši od očekivanog, zamah bi mogao oslabjeti, kao što se vidjelo ranije ove godine. Thielen tvrdi da nema nasumičnih pomaka u cijeni bitcoina; sve se svodi na kritične pokretače, a glavni je od njih inflacija.

A ako je inflacija glavni pokretač, najbitnija poluga ovogodišnjeg rasta bitcoina jesu ETF-ovi. Oni su jučer ponovno zabilježili priljeve, sada već 12 dana zaredom. To je najduži niz priljeva od kraja drugog mjeseca, što ukazuje na obnovljeni interes ulagača za te investicijske instrumente i daje razloga optimizmu. Ukupan dnevni neto priljev spot bitcoin ETF-ova iznosio je nešto više od 28 milijuna dolara.

Optimizam pobuđuje i sve jasnija i glasnija adopcija prije svega bitcoina u TradFi svijetu. Tako smo imali priliku čuti nešto do jučer nezamislivo, a to je da bi njujorška burza razmotrila ponudu trgovanja kriptovalutama kad bi regulatorni status bio jasniji. Izjavila je to predsjednica burze, Lynn Martin, dodajući da su BTC ETF-ovi, koji su nakon uvrštenja na američke burze prikupili 58 milijardi dolara imovine, snažan znak da postoji potražnja za reguliranim kripto proizvodima.

Institucije se tek zagrijavaju za bitcoin! Šok ponude je neizbježan!

Ethereum ETF-ovi kreću s trgovanjem u šestom mjesecu?