Ethereum ETF-ovi kreću s trgovanjem u šestom mjesecu?

Klirinška tvrtka registrirana pri Komisiji za vrijednosne papire i burzu SAD-a, iliti SEC-u, Depository Trust and Clearing Corporation, odnosno DTCC, dodala je Fidelityjev Ethereum ETF na svoj popis ETF-ova.

Uz Fidelity, ETF-ovi VanEcka, Franklin Templetona i BlackRocka također su uključeni na taj popis. Dakle, pokretanje bi moglo biti pitanje tjedna. Podsjetimo, prošli je tjedan SEC dao zeleno svjetlo za osam 19b-4 obrazaca za spot Ether ETF-ove. Unatoč preliminarnom odobrenju, te tvrtke i dalje moraju dobiti odobrenje za svoje S1 registracije prije nego što njihovi fondovi počnu trgovati. A kao rok kada bi ETF-ovi potencijalno mogli biti pokrenuti spominje se sredina sljedećeg mjeseca, pod uvjetom da SEC slijedi sličan vremenski okvir kao i kod spot Bitcoin ETF-ova. Bloombergov analitičar Eric Balchunas vjeruje da je lansiranje do kraja šestog mjeseca realna mogućnost, ali više šanse daje svom ranije procijenjenom datumu, 4. 7.

Treba spomenuti i kako je BlackRock, najveći upravitelj imovinom na svijetu, podnio izmijenjenu S1 registracijsku izjavu za svoj predloženi Ethereum ETF. Izmijenjeni S1 otkriva informacije o seed ulagaču, dakle ulagaču početnog kapitala, koji je kupio 400.000 dionica po cijeni od 25 dolara. Ovo ažuriranje jasan je pokazatelj kontinuirane suradnje između BlackRocka i SEC-a i vrlo pozitivan znak u kontekstu pokretanja tih financijskih proizvoda.

A neočekivano odobrenje ETF-ova po svemu je sudeći bila politička odluka. U tom kontekstu treba spomenuti kako se čini da je tabor Joea Bidena iznenada shvatio potencijalni utjecaj koji njihov stav o kriptovalutama može imati na predsjedničku utrku, i to ne samo zbog te odluke. Naime, anonimni izvori upoznati s tim pitanjem izjavili su da se Bidenova administracija obraća glavnim igračima u kripto industriji i traži pomoć u oblikovanju politika vezanih uz digitalnu imovinu. Navodno Bidenov tim želi učiti od onih koji poznaju zamršenost kripta, a to je prilično značajan obrat s obzirom na način na koji se Bidenova administracija dosad bavila kripto industrijom. Nepotrebno je reći da je Biden u najmanju ruku uvijek imao oprezan pristup kriptu i svemu što on predstavlja. Vjerojatno se ovdje prije svega radi o odgovoru na novoprobuđenu ljubav prema digitalnoj imovini od strane glavnog protukandidata, Donalda Trumpa.

Tržište u iščekivanju američke PCE inflacije u petak

Trump gurnuo Bidena u kripto!