Zašto ether ne raste?

Unatoč jučerašnjem, može se reći i prijelomnom događaju za kripto industriju, govorimo naravno o prvom koraku u odobrenju spot Ethereum ETF-ova, gotovo je kompletno tržište danas u padu.

U posljednja 24 sata vidjeli smo snažne oscilacije cijena ethera, koji je u satu koji je prethodio odobrenju isprva pao na 3500 dolara, otprilike u vrijeme tradicionalnog zatvaranja američkog tržišta. Potom je skočio na blizu 3900 dolara nakon prvih nepotvrđenih izvješća koja su upućivala na zeleno svjetlo SEC-a, da bi se nakon potvrde u konačnici spustio ispod 3800 dolara. U trenutku pisanja članka ether mijenja vlasnike po 3700 dolara.

Pa zašto cijena nije eksplodirala nakon odobrenja? Nekoliko je razloga. Kao prvo, treba sasvim jasno reći da, iako je ovo velik korak k trgovanju, ETF-ovi još nisu pokrenuti, što znači da novi priljev kapitala tek treba doći, i to vjerojatno u milijardama dolara već u prvom tjednu. Također, ako se prisjetimo odobrenja Bitcoin ETF-ova, onda ćemo vidjeti da je bitcoin zaronio 20-ak posto u sljedeća dva tjedna prije nego što je došlo do spektakularnog preokreta. Treće, ether je i dalje u tjednom plusu 20 posto, a današnji bi se pad sasvim sigurno mogao pripisati takozvanom sell the news eventu.

Slično etheru ponašao se i bitcoin, koji se trenutačno drži iznad 67 tisuća dolara. Nakon nedavnog pokušaja da premaši 72.000 dolara, bitcoin je naišao na stalni pritisak prodaje i očito je da još nismo izašli iz faze konsolidacije. Uostalom, sudeći prema povijesnim trendovima nakon halvinga, očekuje se da će biti potrebno još nekoliko tjedana da bitcoin napravi novi proboj i uđe u zonu otkrivanja cijena. A nakon što se to dogodi, cijena BTC-a mogla bi sasvim lako završiti godinu sa šesteroznamenkastim vrijednostima.

Zato što se počinje događati velika promjena u američkoj političkoj areni što se kripta tiče, a s izborima u 11. mjesecu moglo bi doći i do labavije monetarne politike, koja pruža veću likvidnost i koja bi mogla biti ono što će odvesti ovo tržište bikova u posljednju fazu. Također s pozitivne strane, bitcoin ETF-ovi definitivno su se vratili s devet uzastopnih dana priljeva. Jučer su oni iznosili 108 milijuna dolara. To je najdulji niz priljeva od sredine trećeg mjeseca, kada su spot Bitcoin ETF-ovi doživjeli deset uzastopnih dana pozitivnih tokova.

Ako ETH ETF-ovi budu odobreni slijede oni Solane!

„ETH ETF-ovi donose 45 milijardi dolara u prvih 12 mjeseci“