Politika utjecala na zaokret SEC-a?

Što se zapravo dogodilo i otkuda ta promjena od 180 stupnjeva u razmišljanju SEC-ovih dužnosnika?

Je li moguće da je za to zaslužan ni manje ni više nego Donald Trump? Naime, takav bi razvoj događaja mogao biti slučajnost, ali prije će biti da administracija Joea Bidena reagira na nedavno prihvaćanje kripto industrije od strane Trumpa. Doista, bivši predsjednik je, čini se, namirisao da je kripto kontingent neka vrsta dobro potkovane političke snage.

Uostalom strastveni zagovornici kripta poput osnivača Messarija, Ryana Selkisa,  već godinama govore da se industrija mora organizirati u koherentan politički blok. Posljednjih mjeseci to je sve više postalo stvarnost. Stručnjaci kažu da politički akcijski odbori usmjereni na kripto imaju više utjecaja u Washingtonu nego ikad i troše desetke milijuna dolara diljem zemlje kako bi utjecali na izbore. Tako sada postoje neke informacije koje kažu da se Bidenova administracija zalaže za odobrenje spot Ethereum ETF-a kako bi stekla naklonost do predsjedničkih izbora 2024. godine.

Naime, dok je Donald Trump zauzeo jasan pro-kripto stav i voljan je, gle čuda, prihvatiti i donacije u kriptu, Biden ima reputaciju nekog sklonog suzbijanju industrije. I sada je to potrebno promijeniti. Neki izvori čak idu tako daleko da kažu da bi Biden mogao steći prednost ako SEC odobri spot Ether ETF-ove.

Općenito se smatra da bi Amerikanci koji posjeduju kriptovalute mogli biti važna skupina glasača u ovoj izbornoj godini. To bi moglo značiti kraj represivne politike SEC-a, kraj operacije chokepoint 2.0, i donošenje jasnije i konkretne legislative za kripto industriju kroz odgovarajuća tijela. To se uostalom vidi i uoči glasovanja Senata o Zakonu o financijskim inovacijama i tehnologiji za 21. stoljeće (FIT21), koji se smatra najznačajnijim zakonom koji se odnosi na kripto.

A u kontekstu američkih izbora i novopronađene ljubavi obojice kandidata prema kripto sektoru treba spomenuti i anketu koju je proveo Digital Currency Group, a koja je pokazala da bi stav izbornog kandidata o kriptovalutama mogao utjecati na to kako ljudi u nekoliko swing država odlučuju glasati.

Informacije radi, američki predsjednički izbori održat će se 5. 11. ove godine. I za kraj ove vijesti, treba biti iskren i reći da, unatoč svoj regulatornoj represiji spram kripto industrije, prije svega od strane SEC-a predvođenog Garyjem Genslerom, činjenica jest da je upravo Bidenova administracija odobrila i spot BTC i eventualno spot Ethereum ETF-ove, a to jest i bit će najveći katalizator bull marketa.

Prognoze cijena ethera

Sretan vam Bitcoin pizza dan!