Dana 23.5. slijedi odobrenje spot Ethereum ETF-a?

Ovo je priča svih priča s kopernikanskim obratom, koju neki nazivaju ultimativnim game changerom jer ne otvara vrata legitimizacije samo ethera nego posljedično i cijelog spektra kriptovaluta, a dogodila se ovog ponedjeljka.

Naravno, riječ je o informacijama da je američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) u ponedjeljak od podnositelja zahtjeva za spot Ethereum ETF zatražila da ažuriraju svoje prijave 19b-4 prije donošenja odluke o VanEckovoj prijavi, koja je zakazana za 23. svibnja. Dodatno, osoblje SEC-a navodno je kontaktiralo burze Nasdaq, Chicago Board Options Exchange i New York Stock Exchange, na kojima bi se ETF-ovima trgovalo, kako bi i one ažurirale potrebne pojedinosti. Prema nekim izvještajima iz SEC-a, predstavnicima tih burzi rečeno je da je regulator naklonjen odobravanju spot ETF-ova i da bi se, ako se komentari na prijave riješe na vrijeme, odobrenja mogla dogoditi već ovog tjedna.

Velika je to promjena s obzirom na to da je SEC mjesecima šutio i nije surađivao s aplikantima kao prilikom odobravanja Bitcoin ETF-ova. Slabi izgledi za odobrenje bili su pripisivani i činjenici da je u tijeku istraga oko statusa ethera kao potencijalnog vrijednosnog papira. Ali sada pušu neki sasvim drugi vjetrovi. A dvojica koja su zapalila vatru i gurnula ether u jednom trenutku i za 30 posto, odnosno iznad 3800 dolara, jesu Bloombergovi analitičari Eric Balchunas i James Seyffart, koji su povećali svoje procjene izgleda za odobrenje na 75 % s prethodno prognoziranih 25 %. Ta je prognoza ostala netaknuta i u utorak, dapače samo je osnažena nakon što su podnesci pet podnositelja zahtjeva za spot Ether ETF pokazali da su izmijenili svoje 19b-4 obrasce.

VanEck, Fidelity, Invesco/Galaxy, Ark/21Shares i Franklin Templeton ažurirali su svoje prijave. Najznačajnija promjena bila je uklanjanje odredbi za ETH staking od strane Fidelityja, Franklina Templetona i Ark/21Sharesa. Dakle, čini se da stakinga kroz ETF-ove neće biti. To bi pak impliciralo da ether valjda nije vrijednosni papir, dok onaj stejkani jest.

A da se odobrenje doista očekuje, potvrđuje i podatak da je VanEck, čija je prijava prva na redu, dodao svoj spot Ether ETF na stranicu Depository Trust and Clearing Corporationa (DTCC). Iako taj potez ni izbliza nije jednak pokretanju, radi se o koraku koji anticipira regulatorno odobrenje od strane SEC-a.

Treba reći i da se sutrašnje eventualno odobrenje VanEckove, ili možda i svih drugih prijava, odnosi samo na 19b-4 aplikacije, po uzoru na spot BTC ETF-ove. Naime, izdavatelji ETF-ova također će morati dobiti odobrenje za svoje S-1 prijave. Drugim riječima, mogli bi proći tjedni, pa i mjeseci prije dolaska na život tih ether proizvoda.

Međutim, s druge, one pozitivne strane, s eventualnom sutrašnjom pozitivnom odlukom SEC-a, S1 odobrenja više nisu upitna. A kad dođu, to će imati ogroman pozitivan učinak na tržište. I ne samo to! Kao što je to lijepo sročio kripto zagovaratelj, poduzetnik i investitor Anthony Pompliano: „Odobrenje Ethereum ETF-ova bilo bi napredak za cijelu kripto industriju, odnosno rušenje posljednje brane.“ Doista, što slijedi dalje? Hoćemo li u bližoj budućnosti primjerice vidjeti i Solana ili Cardano ETF-ove? Što reći nego: happy days!

Bitcoin ETF-ovi bilježe sedam dana priljeva

Prognoze cijena ethera