Bitcoin ETF-ovi bilježe sedam dana priljeva

Nakon dva dana snažnog rasta potaknutog nevjerojatnim obratom koji sugerira da će SEC ipak odobriti spot Ethereum ETF-ove, bikovski zamah je oslabio, a cijena bitcoina povukla se ispod 70.000 dolara kako se pritisak na prodaju pojačavao.

Međutim, sutra će vjerojatno opet biti pojačane volatilnosti s obzirom na to da tada ističe krajnji rok kada američki regulator mora konačno odobriti ili odbiti VanEckovu spot Ethereum ETF prijavu.

Ali vratimo se bitcoinu. Osim ovih optimističnih vijesti, BTC ponovno snažno guraju priljevi njegovih ETF-ova. Jučer su oni dosegnuli 306 milijuna dolara, bilježeći tako sedam uzastopnih pozitivnih dana. BlackRockov IBIT bio je predvodnik s impresivnih 290 milijuna dolara.

A i jučerašnji rezultat treba staviti u perspektivu samo da se ilustrira što ETF-ovi znače za cijenu BTC-a. Dnevni priljev od utorka, od 305,7 milijuna, ekvivalentan je otprilike 4,3 tisuće bitcoina skinutih s tržišta u jedan jedini dan. Uzimajući u obzir da se nakon halvinga u 24 sata izrudari samo 450 BTC-a dnevno, jasno je da dostupna ponuda nestaje nevjerojatnom brzinom. A pazite, tu je riječ samo o kupnji američkih ETF-ova. Ako se priljevi nastave, to će sasvim sigurno pridonijeti cjenovnom zamahu.

Inače, otkako su uvršteni na burze u SAD-u, spot Bitcoin ETF-ovi donijeli su kumulativni ukupni neto priljev od 13,17 milijardi dolara, s više od 265 milijardi dolara kumulativnog volumena. Što se nekih projekcija cijena tiče, popularni analitičar Rekt Capital smatra da bi tjedno povećanje cijene BTC-a iznad približno 71.500 USD-a moglo izazvati proboj s njegovog raspona ponovne akumulacije. Neki pak drugi analitičari sugeriraju da bi još nekoliko dana pozitivnih ETF priljeva moglo biti ključno za bitcoin da očisti svoje trenutačno cjenovno područje i potencijalno krene naviše. Međutim, povijesni obrasci pokazuju da će se bitcoin vjerojatno konsolidirati unutar ovog raspona još nekoliko tjedana.

Rekt Capital napominje da bi proširena konsolidacija mogla pomoći bitcoinu da se uskladi s povijesnim ciklusima prepolovljavanja. Trenutačno ubrzanje ciklusa iznosi oko 190 dana, što je poboljšanje u odnosu na ubrzanje od 260 dana viđeno sredinom 3. mjeseca, kada je bitcoin dosegao novi all time high. Iako je većina investitora željna proboja, takav bi potez vjerojatno rezultirao ubrzanim ciklusom, što bi dovelo do ranijeg vrhunca bikovskog tržišta BTC-a. Suprotno tomu, produljena konsolidacija podržala bi sinkronizaciju s prošlim ciklusima prepolovljavanja, potencijalno produžujući trajanje bull runa.

Kako god bilo, neće biti loše. Kao što je poznati makroekonomist i investitor Raoul Pal rekao: „Ovo je dar za prosječnog malog ulagača da iskoristi generacijsku makro priliku.“ Hoće li biti još korekcija? Sasvim sigurno. Međutim, analitičari kripto burze Bitfinex vjeruju da bitcoin više neće ispod 60 tisuća dolara, a na temelju proučavanja tjednih tržišnih uvjeta. Izvješće Bitfinexa kao razloge navodi dosljedna visoka dnevna zatvaranja, masivne odljeve BTC-a s kripto burzi i priljeve na spot Bitcoin ETF tržište.

Državna odvjetnica New Yorka postigla nagodbu od dvije milijarde dolara s Genesisom za prevarene žrtve

Dana 23.5. slijedi odobrenje spot Ethereum ETF-a?