Državna odvjetnica New Yorka postigla nagodbu od dvije milijarde dolara s Genesisom za prevarene žrtve

Ured državne odvjetnice podnio je tužbu protiv Genesisa u listopadu 2023. zbog navodne prijevare ulagača kroz program Gemini Earn.

Letitia James, državna odvjetnica države New York, objavila je da je njezin ured osigurao nagodbu od dvije milijarde dolara s tvrtkom za kriptovalute Genesis kako bi obeštetila prevarene ulagače.

U obavijesti od 20. svibnja državna odvjetnica New Yorka rekla je da je stečajni sud odobrio nagodbu od dvije milijarde dolara između nadležnih vlasti i Genesis Global Capitala, Genesis Asia Pacifica i Genesis Global Holdca. Nagodba zahtijeva da se sredstva vrate investitorima Genesisa i zabranjuje tvrtki rad u New Yorku.

James je tvrdila da je Genesis lagao i varao investitore koji su platformi poslali više od 1,1 milijarde dolara kroz program Gemini Earn. Glasnogovornik Genesisa pozvao se na izjavu tvrtke od 17. svibnja.

„Naš je cilj kroz ovaj proces maksimizirati vrijednost za sve vjerovnike i drago nam je što je sud odobrio i naš stečajni plan i sporazum o nagodbi s Uredom državne odvjetnice NY-a“, rekao je privremeni izvršni direktor Genesisa, Derar Islim.

Ured državne odvjetnice New Yorka podnio je tužbu protiv Genesisa u listopadu 2023., a potom ju je proširio na Digital Currency Group, tvrtkinog glavnog izvršnog direktora Barryja Silberta i bivšeg izvršnog direktora Genesisa, Soichira Moroa. James je rekla da se uvjeti nagodbe odnose samo na Genesis, a tužba će se nastaviti protiv preostalih optuženika i Gemini Trust Companyja.

Nagodba s Genesisom posljednja je u nizu tužbi koje je državna odvjetnica New Yorka pokrenula protiv kripto tvrtki koje posluju u toj saveznoj državi. Ured Jamesove podnio je tužbu protiv KuCoina 2023. zbog rada kao neregistrirane burze, također tvrdeći u to vrijeme da je ether vrijednosni papir i nagodivši se s tom tvrtkom za 22 milijuna dolara.

Državna odvjetnica New Yorka također je podnila tužbu protiv bivšeg izvršnog direktora Celsiusa, Alexa Mashinskog, zbog navodnog prikrivanja teškog financijskog stanja te platforme. Mashinsky se trenutačno suočava s kaznenim optužbama u Južnom okrugu New Yorka u vezi prijevare s vrijednosnim papirima, prijevare putem interneta i zavjerom za počinjenje prijevare, a očekuje se da će na suđenje izaći u siječnju 2025.

Bitcoin za vikend napada stari rekord od 69 tisuća dolara?

Bitcoin ETF-ovi bilježe sedam dana priljeva