Uspješan tjedan za bitcoin

Bitcoin se drugi dan zaredom drži iznad 66K, barem u trenutku pisanja ovog teksta. Porastao je 8,4 % između 15. i 16. 5., dostigavši vrhunac od 66.750 dolara, što je najviša razina u tri tjedna.

Sve u svemu, pozitivan tjedan potaknut ohrabrujućim podacima o hlađenju inflacije u SAD-u ojačan je povratkom priljeva američkih spot BTC ETF-ova, koji su zabilježili četiri uzastopna dana pozivnih tokova. Daljnjih 257 milijuna dolara ušlo je u ETF-ove u četvrtak, a to je uslijedilo nakon 303 milijuna dolara u srijedu, 100 milijuna dolara u utorak i 66 milijuna dolara u ponedjeljak. Bitno je napomenuti da je GBTC, koji je sinonim za odljeve, od svoje konverzije u ETF zabilježio dva uzastopna dana priljeva. Interes se, čini se, vratio, a to bi mogao biti početak drugog velikog vala kupnje.

Ovaj smo tjedan vidjeli i da su brojna velika institucionalna imena i službeno objavila pozamašne posjede u BTC ETF-ovima, što je dodatno pridonijelo optimizmu. Jedan pak od današnjih velikih katalizatora koji pridonosi tržištu jest vijest da najveća američka kripto burza, Coinbase, planira ulazak u rastući australski samoupravljački mirovinski sektor. Prema najnovijim podacima Australskog poreznog ureda, samoupravljani portfelji čine oko četvrtinu australskog mirovinskog sustava vrijednog 2,5 bilijuna dolara, s milijardom australskih dolara koja je već raspoređena na kriptovalute. Ta Coinbaseova inicijativa mogla bi otvoriti put većoj institucionalnoj uključenosti tijekom vremena.

Cijena BTC-a i dalje je u blagom bikovskom modu i ulagači se nadaju da bi uskoro moglo doći do testiranja najviše vrijednosti iz prošlog ciklusa, od otprilike 69 tisuća dolara. A da bi moglo biti tako sugerira nekoliko faktora. Tako količina bitcoina na centraliziranim burzama nastavlja padati dok raste broj stablecoina. Općenito, masovna migracija imovine s kripto burzi ukazuje na bikovski pritisak jer je znak hodlinga. Dakle, to bi trebalo značiti da investitori povlače svoje BTC-e u vlastite novčanike i ne namjeravaju ih prodavati, dok s druge strane povećanje likvidnosti u stablecoinima obično znači pripremu za povećanu kupnju digitalne imovine, što bi moglo poslužiti kao snažan katalizator rasta kripto tržišta, koji je pred nama.

Prema podacima Lookonchaina, samo je Tether iskovao dodatnih tri milijarde USDT-a, čime mu je tržišna kapitalizacija skočila sa 108 na sadašnjih 111 milijardi dolara. A još jedan čimbenik otključavanja dodatnog uzlaznog zamaha kripto tržišta mogla bi biti rastuća ponuda novca u Sjedinjenim Državama – M2. M2 procjenjuje svu gotovinu i kratkoročne bankovne depozite diljem SAD-a, a rast je povijesno bio u korelaciji sa skokovima bitcoina. U tom kontekstu treba reći da je početkom ovog mjeseca novčana ponuda M2 postala pozitivna na godišnjoj razini prvi put od 11. mjeseca 2023., signalizirajući da bi ulagači uskoro mogli postati skloniji riziku i ulasku u kripto prostor.

A nije zanemarivo ni to što Odbor za standarde financijskog računovodstva SAD-a radi na implementaciji pravila računovodstva fer vrijednosti digitalne imovine. Takva bi pravila omogućila tvrtkama da izvještavaju o svojim posjedima bitcoina po fer vrijednostima, odražavajući tržišne cijene u stvarnom vremenu. Takva bi transparentnost mogla potaknuti kompanije da snažnije ulažu kripto u svoje korporativne riznice.

Bitcoin preskočio 66k USD! Bikovski optimizam se vraća?

Gotovo tisuću američkih velikih kompanija uložilo u BTC