Cijena bitcoina tik iznad 62.000 dolara unatoč pozitivnom rastu europskog kapitala

Tekuća volatilnost bitcoina natjerala je Bitwise, tvrtku za upravljanje imovinom, da savjetuje oprez, sugerirajući da je događaj prepolovljavanja mogao biti i scenarij „prodaje vijesti“.

Tržište kriptovaluta i dalje prkosi očekivanjima. Dok europske dionice rastu do rekordnih visina, bitcoin ostaje čvrsto zaglavljen ispod granice od 62.000 dolara. To se događa usprkos tomu što je Bank of England (BoE) nagovijestila potencijalno ljetno smanjenje stope, potez koji se tradicionalno smatra pozitivnim za rizičniju imovinu poput bitcoina.

Glavne europske i britanske burze u četvrtak su imale pozitivan dan. Londonski FTSE 100 dosegao je novu najveću vrijednost svih vremena, zatvorivši dan na 8.393 nakon porasta od 22 boda. Širi europski indeks Stoxx 600 također je imao pozitivan dan, popevši se 0,15 %, na 516.

Ovakvo optimistično raspoloženje na tradicionalnim tržištima u oštroj je suprotnosti s tekućim borbama bitcoina. Najpopularnija kriptovaluta na svijetu nije uspjela iskoristiti pozitivne emocije, pa lebdi tik iznad granice od 62.000 dolara.

Utjecaj BoE kamatne stope na bitcoin

Bank of England odlučila je zadržati kamatne stope na sadašnjoj razini od 5,25 % već šesti sastanak zaredom. Ovakav pristup „čekaj i vidi“ odražava oprezan stav središnje banke o inflaciji. Međutim, guverner Andrew Bailey ponudio je tračak nade, predlažući smanjenje stope već sljedeći mjesec ako inflacija padne u skladu s njihovim predviđanjima.

„Imali smo ohrabrujuće vijesti o inflaciji i mislimo da će pasti blizu našeg cilja od 2 % u sljedećih nekoliko mjeseci“, rekao je Bailey. „Iako trebamo više dokaza o održivoj niskoj inflaciji prije smanjenja stope, optimističan sam da se stvari kreću u pravom smjeru.“

Unatoč izgledima za ljetno smanjenje kamatnih stopa, analitičar Myron Jobson iz Interactive Investora ublažio je očekivanja. Naglašava da šire okruženje viših kamatnih stopa na dulje razdoblje vjerojatno neće uskoro nestati.

„Kamatne stope mogle bi ostati više u sljedećem desetljeću nego što su bile u desetljeću nakon financijske krize 2008.“, rekao je Jobson. To bi moglo umanjiti privlačnost bitcoina, koji je kroz povijest cvjetao u okruženjima niskih kamata.

Volatilnost bitcoina nakon prepolovljavanja i dalje postoji

Događaj prepolovljavanja bitcoina, koji je završio 20. travnja, prepolovio je nagradu za rudarenje blokova. Ovakvi događaji prepolovljavanja često su dovodili do znatnog rasta cijena. Na primjer, prepolovljavanje 2012. dovelo je do povećanja cijene od 9500 %, a događaj iz 2016. rezultirao je skokom od 3000 % sljedeće godine. Međutim, rast nakon prepolovljavanja 2020. bio je skromniji, s aprecijacijom bitcoina za 650 %.

Prije nedavnog prepolovljavanja bitcoin je doživio nestabilni rast cijene od 110 %. U tjednu koji je prethodio događaju zabilježen je nagli pad od 17 %, sa 72.000 na 60.000 dolara. Suprotno očekivanjima, rast nakon prepolovljavanja nije se ostvario. Bitcoin je 24. travnja nakratko dosegao 67.000 dolara, ali je brzo pao natrag na 62.500 dolara unutar tri dana.

Ova stalna volatilnost prisilila je Bitwise, tvrtku za upravljanje imovinom, da savjetuje oprez, sugerirajući da je događaj prepolovljavanja mogao biti i scenarij „prodaje vijesti“. Analitičari iz JPMorgana i Deutsche Banka dijele to mišljenje, predviđajući da bi bitcoin čak mogao pasti na 42.000 USD-a u nadolazećim tjednima.

Regulatori neće stati s napadima na kripto industriju! WienerAI token još kratko u presaleu!

Tjedni pregled feat. Vedran Vukman, Revuto – “Bitcoin ide na 160-180k USD, a REVU bi mogao 100X!”