Tržište ponovno u crvenom

I danas opet imamo povlačenje tržišta. Nakon što je bitcoin u ponedjeljak uspio skočiti prema 65 i pol tisuća dolara, cijena vodeće kriptovalute sada lebdi oko 62K, suočavajući se s novim mogućim padom prema 60 tisuća dolara. Sve u svemu, dosadno i lagano frustrirajuće. A to bi moglo potrajati, pa se, kao što smo već govorili, treba naoružati strpljenjem.

Analitičari Glassnodea pak ističu da su kretanja cijene bitcoina u skladu s povijesnim podacima. Naime, u dva mjeseca nakon svakog prethodnog halvinga, s iznimkom prvog, cijena BTC-a doživljavala je padove prije nego što bi krenula trajnom uzlaznom putanjom. Ni ovaj halving u tome nije bio iznimka, s cijenom bitcoina koja se rasprodala za više od 11 % i kojom se trgovalo u području od 56,5 tisuća dolara.

Općenito, trgovanja u razdoblju od 60 dana nakon halvinga imaju tendenciju da budu volatilna, bočna, s blagim pomacima prema dolje između pet i 15 posto, zaključuju analitičari Glassnodea. Dakle, sudeći prema ovome, morat ćemo se strpiti još koji mjesec.

U tom kontekstu spomenimo i prošlotjednu izjavu Arthura Hayesa, bivšeg izvršnog direktora kripto burze BitMEX, koji je rekao da je bitcoin s cijenom od spomenutih 56,5 tisuća dolara dosegao dno, ali da će očekivani rast vjerojatno biti spor i postupan, prije one finalne cjenovne eksplozije. A kriptotržište je u padu zbog nekoliko čimbenika. Prije svega, regulatorna presija, odnosno otvoreni neprijateljski stav američkih regulatora, snažno utječe na raspoloženje ulagača. Pa je tako, predsjednik Američke komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC), Gary Gensler, u intervjuu na CNBC-u ponovno izjavio da je većina tokena vrijednosni papir prema zakonu SAD-a, baš kao i prema tumačenju Vrhovnog suda.

Dodatno, prema Genslerovom mišljenju, investitori ne dobivaju konkretne i potrebne informacije o kriptovalutama prije nego što im se takva imovina ponudi. A Genslerovom gostovanju na CNBC-u prethodio je još jedan udar u vidu vijesti da je SEC izdao takozvanu Wellsovu obavijest popularnoj platformi za trgovanje, Robinhoodu, a u vezi s njezinim kripto poslovanjem u SAD-u. Pojašnjenja radi, Wellsova je obavijest de facto najava postupka protiv kompanije. Kao rezultat toga, platforma je odlučila obustaviti trgovanje svim kriptovalutama koje je SEC okarakterizirao vrijednosnim papirima.

I druge kripto tvrtke nedavno su bile na meti američkog Ministarstva pravosuđa i regulatora, uključujući Samourai Wallet, Uniswap i Consensys. Akcije koje idu za time da se obuzda kripto industrija u SAD-u i s kriptom povezane tvrtke rezultirale su blokiranjem građana SAD-a u primjerice pristupu decentraliziranim financijama ili u sudjelovanju na određenim tržištima. A sve to naravno potiče FUD, dakle strah, nesigurnost i sumnju među ulagačima.

Pomogla nije ni izjava predsjednika drugog američkog regulatora, Američke komisije za trgovinu robnim ročnicama (CFTC), Rostina Behnama, koji je upozorio da će se kriptoindustrija vjerojatno suočiti s dodatnim regulatornim presijama u nadolazećim mjesecima. Konkretno, Behnam je rekao da će kripto industrija vjerojatno u sljedećih šest do 18 mjeseci ili šest mjeseci do 24 mjeseca vidjeti još jedan ciklus provedbenih radnji usred povećanja razine kripto imovine i obnovljenog interesa maloprodajnih investitora. Dakle, kripto industriju, uza sve makroekonomske i geopolitičke naizvjesnosti, čeka i sasvim izvjestan regulatorni pritisak.

Bernstein potvrdio prognozu od 150 tisuća dolara po BTC-u

FTX vraća dugove vjerovnicima