FTX vraća dugove vjerovnicima

Regulatorni su postupci nužni kako se ne bi ponovili događaji poput onih iz 2022., koji su kulminirali krahom jedne od najvećih kripto burzi, FTX-a, ostavivši klijente bez milijardi dolara imovine, uz presudu prvom čovjeku kompanije, Samu Bankmanu Freidu, od 25 godina iza rešetaka.

Sada bi ti isti klijenti ove bankrotirane burze mogli biti obeštećeni, najavljuju iz FTX-a. Izvršni direktor burze, John J. Ray III, koji kormilari kompanijom kroz stečaj, izjavio je da predlažu plan koji ima za cilj vratiti 100 % stečajnih potraživanja plus kamate nevladinim vjerovnicima. FTX procjenjuje da ima između 14,5 i 16,3 milijarde dolara dostupnih za distribuciju vjerovnicima. Plan daje prednost manjim vjerovnicima, s potraživanjima od 50.000 dolara ili manje. U toj kategoriji burza očekuje da će većina vjerovnika dobiti oko 118 % svojih potraživanja u gotovini u roku od dva mjeseca od sudskog odobrenja. A te milijarde dolara mogle bi, prema mišljenjima nekih, biti snažan katalizator rasta.

Tako Adam Beck, kojeg neki smatraju glavom i bradom Satoshijem Nakamotom, smatra da će se većina tog novca vratiti na kripto tržište, odnosno biti ponovno uložena u kriptovalute, mahom u bitcoin. Dakle, radi se o ugrubo 15 milijardi dolara. Ilustracije radi, to je više nego što iznose ukupni neto priljevi svih američkih spot Bitcoin ETF-ova. Oni su se smanjili na 11,76 milijardi dolara s obzirom na hlađenje interesa za te proizvode.

I dok se kumulativni volumen trgovanja ETF-ovima približava cifri od 250 milijardi dolara, ETF-ovi su jučer ponovno zabilježili neto odljeve od 15,7 milijuna dolara, pri čemu je samo Grayscaleov GBTC imao minus od 28,6 milijuna. Inače, GBTC je od pokretanja izgubio bitcoine vrijedne 17,5 milijardi dolara, a u petak je napokon zabilježio priljev nakon 78 uzastopnih dana odljeva.

Tržište ponovno u crvenom

Grayscale odustao od prijave za futures Ethereum ETF