Tri uzastopna dana priljeva ETF-ova

Na tržištu vlada blaga dosada, konsolidacija, a danas i blaga korekcija.

Općenito, cijene bitcoina bile su nestabilne oko mjesec dana usred makroekonomskih i geopolitičkih nesigurnosti, ali i zbog usklađivanja s četvrtim halvingom. Bitcoin je tako proteklih 30-ak dana proveo u cjenovnom rasponu širine 12 do 13 tisuća dolara. To je razdoblje uključivalo kratki skok na novu rekordnu visinu od otprilike 73.700 dolara, nakon čega je uslijedio nagli pad vrijednosti na ugrubo 59.600 dolara, što ukazuje na neodlučnost među trgovcima o sljedećem smjeru kretanja tržišta.

S tehničkog stajališta, kretanje cijena bitcoina nalikuje klasičnoj fazi konsolidacije koja obično slijedi znatne uzlazne trendove na tržištu bikova. Naime, tijekom te faze neki trgovci ostvaruju dobit, dok drugi kupuju u iščekivanju daljnjih dobitaka. Sukladno tomu, broj bitcoin subjekata koji drže više od 1000 BTC-a, 100 BTC-a i 1 BTC povećao se tijekom razdoblja konsolidacije, dok je broj adresa sa saldom od najmanje 10 BTC-a pao, što ukazuje na to da neki srednji vlasnici uzimaju profit ili redistribuiraju svoja ulaganja. Takvo ponašanje stvara uravnoteženu dinamiku između kupovnih i prodajnih osjećaja u kratkom roku, ostavljajući cijenu zaglavljenom unutar uskog raspona.

Koliko će ovakav mir potrajati, ostaje da vidimo, ali trenutačna faza konsolidacije cijene BTC-a usklađena je s njegovim četvrtim prepolovljavanjem i nalikuje obrascima viđenim oko trećeg prepolovljavanja iz 2020. godine. Jednostavno rečeno, neizvjesnost u pogledu budućih kretanja cijena izvan kratkoročnog razdoblja dovodi do ovakvog uvjetno rečeno statičnog tržišta bitcoina.

Ako pogledamo prema faktorima koji bi mogli probuditi BTC, odnosno pokrenuti volatilnost, onda su to naravno prvenstveno ETF-ovi. U ponedjeljak smo rekli da će u znatnom dijelu upravo njihovi tokovi definirati cijenu bitcoina. S obzirom na to da svjedočimo blagom oporavku priljeva u ETF-ove jasno je i zašto je zabilježen plus vodeće kriptovalute od šest posto na tjednoj razini.

Bitcoin se trenutačno vrti oko 65 tisuća dolara i vjerojatno će se, ako se priljev zaustavi, ponovno povući prema 60K. U suprotnom, ako se priljevi nastave, vjerojatno će cijene nastaviti prkositi očekivanjima snažnije korekcije.

Jučer su ETF-ovi zabilježili 31,6 milijuna dolara plusa, no to je pad od gotovo 50 posto u odnosu na ponedjeljak kada je priljev iznosio 62,2 milijuna dolara. Bez obzira na to, u tri uzastopna dana priljeva, uključujući i petak, ti su fondovi kupili preko 100 % ukupnog BTC-a izrudarenog nakon halvinga. Od prošlog petka neto kupnja Bitcoin ETF-ova uključuje 2177 BTC-a, a isključujući odljeve GBTC-a, kupnja iznosi 4468 bitcoina. Da podsjetimo, nakon halvinga dnevno se rudari svega 450 komada bitcoina.

Na tržištu vlada blagi post-halving optimizam! Kada očekivati skok cijene BTC-a?

Registrirani investicijski savjetnici u SAD-u ulaze u kripto