Tržište se oporavlja nakon jučerašnjeg naglog pada

Iako neke od glavnih kriptovaluta bilježe blagi dnevni oporavak, ipak i dalje prevladava krvarenje, koje je kulminaciju imalo jučer kada se bitcoin u samo nekoliko sati srušio za otprilike pet tisuća dolara, odnosno ispod 65K.

Naravno, kao što je slučaj i kad BTC raste, i kod ovog pada glavni su katalizator bili rezultati ETF-ova, koji su 1. dana mjeseca zabilježili neto odljeve od 86 milijuna dolara, pri čemu je najveći doprinos dao Grasyscaleov fond koji je sam odgovoran za preko 302 milijuna dolara minusa.

Posljedično, tržište kriptovaluta suočilo se s nevjerojatnih 500 milijuna dolara vrijednih likvidacija, prema podacima CoinGlassa. Naravno, i ostatak tržišta, barem najveća većina kriptovaluta, potonuo je zajedno s bitcoinom.

Ni danas nema znatnijeg oporavka i vidjet ćemo hoće li ga uopće biti prije halvinga. Trenutačno bitcoin mijenja vlasnike po 65.843 dolara, uz dnevni rast od simboličnih 0,7 posto. Prema dijelu analitičara, BTC mora vratiti razinu podrške iznad 70K u bliskoj budućnosti kako bi nastavio bikovski zamah. U suprotnom, cijena bi mogla pasti čak do 60 tisuća dolara dok bikovi pokušavaju vratiti kontrolu.

Ether je u plusu tek 0,1 posto i bori se da održi razinu iznad 3300 USD-a. BNB je na 554 dolara, a jedini pravi, znatniji rast u top 10 bilježi Solana. SOL je u plusu 4,5 posto. Solanin porast koincidira s višestrukim pozitivnim signalima – oporavkom najvećih memecoina na njezinoj mreži i rastućom dominacijom na kripto tržištu, odnosno rastućom rotacijom kapitala u Solanu.

WIF i BONK su skočili 5,4 odnosno 1,3 % u posljednja 24 sata. Među najvećim su dobitcima memecoina u Solana ekosustavu, naravno, novopokrenuti meme Cat in the Dogs World (MEW) i Book of Meme (MEME), koji su skočili za 25 odnosno 10 posto. Memeovi tako definitivno kontinuirano guraju Solanu. I to ne samo kroz količinu kapitala koji privlače na mrežu.

Naime, postoje razmišljanja koja kažu da takvi spekulativni tokeni potiču zanimanje i za izvorne coine temeljnog blockchaina. Stoga ne čudi da Solanin konkurentski lanac BNB sada čak nudi nagradu od milijun dolara za privlačenje razvojnih programera memecoina na svoju mrežu. Očitno memovi u ovom ciklusu postaju puno značajniji igrač nego što je to bilo tko mogao očekivati. Što se ostatka tokena u top 10 tiče, svi su u dnevnom minusu. XRP 1,1, Doge 2,5 i ADA 0,4 posto.

Ethena je nova kripto zvijezda

Faktori iza pada tržišta