Razlozi za optimizam i prognoze cijena

Ima još razloga za optimizam jer bull run nikako nije gotov. Tako analitičari najveće američke kripto burze, Coinbasea, ističu da je tržište spremno za pozitivno drugo tromjesečje unatoč trenutačnim korekcijama.

Velik će utjecaj, kažu, imati toliko spominjani halving, koji će smanjiti ponudu novog bitcoina i čime će se tržište pozicionirati za pozitivne povrate u ovom kvartalu. Međutim, ne i manje bitno, velikih promjena nabolje moglo bi biti i sa strane potražnje.

Naime, iz Coinbasea ističu da bi se 90-dnevno razdoblje koje velike financijske institucije koriste za provođenje dubinske analize novih financijskih proizvoda, kao što su spot BTC ETF-ovi, moglo zaključiti već 10. ovog mjeseca. To bi pak moglo ili trebalo rezultirati znatnim pomakom u institucionalnom interesu za kripto ulaganja i potencijalno otvoriti vrata za veći priljev kapitala u ETF-ove sa sjedištem u SAD-u u srednjoročnom razdoblju.

U kontekstu optimizma, važno je reći i to da tržišni stručnjaci korekciju poput ove trenutačne prije halvinga vide kao uobičajen događaj i bikovski pokazatelj koji sugerira potencijal za znatnom uzlaznom putanjom.

Naravno, korekcija cijena daje i priliku za dodatnu kupnju investitorima. A oni to, čini se, i koriste. Naime, aktivnost kitova porasla je kao odgovor na pad cijene BTC-a, prema analitičkoj kompaniji IntoTheBlock, što naglašava rastuće povjerenje među velikim investitorima u dugoročne izglede bitcoina. Tako su kitovi dokupili približno 33.000 BTC-a, procijenjenih na više od dvije milijarde dolara, usred pada cijene vodeće kriptovalute. Smart money koristi dip.

Još jedan pozitivni indikator jest i onaj koji kaže da je kumulativna ponuda tri vodeća stablecoina, tethera, USDC-a i DAI-a, koji dominiraju tržištem stablecoina s preko 90 % udjela, porasla za 2,1 %, na 141,42 milijardi dolara, dosegnuvši najvišu razinu od svibnja 2022., prema podacima platforme TradingView.

Kumulativna ponuda porasla je tako za više od 20 milijardi dolara ove godine. Kontinuirano širenje ponude stabilnih kovanica, koje su de facto sinonim kripto likvidnosti, pozitivan je znak koji pokazuje da kapital nastavlja pritjecati na kripto tržišta, dapače, da priljev raste.

Međutim, bitno je naglasiti da, gledajući prema budućnosti, tržišni analitičari, iako imaju velika očekivanja što se cijena tiče, također očekuju povremene usputne korekcije. Na takva plića povlačenja, koja se smatraju zdravim prilagodbama tržišta, gleda se kao na sastavni dio ukupne stabilnosti BTC-a i ona povećavaju dugoročne izglede za rast.

Pa koja su to cjenovna očekivanja? Što očekuju analitičari, na koliko će BTC ići? Ako se pita izvršnog direktora Morgan Creek Capital Managementa, Marka Yuska, halving će donijeti veliko zanimanje za bitcoin i potaknuti FOMO (strah od propuštanja) među ulagačima, pa će dogodine dovesti vrijednost najveće kriptovalute do 150.000 dolara.

PlanB, autor nekada hit modela koji predviđa porast cijene bitcoina kroz vrijeme, misli da BTC može i više. Tako kaže da bi bilo razočaranje kada bi bitcoin okončao trenutačno tržište bikova s ​​200.000 dolara. PlanB kaže da njegov stock to flow model, koji uspoređuje količinu robe u optjecaju podijeljenu s količinom proizvedenom svake godine, sugerira da će BTC prije završetka tržišnog ciklusa doživjeti rast od preko 660 % u odnosu na trenutačne cijene.

„Sljedeći vrh neće biti ove godine, 2024., nego sljedeće, 2025., i taj će vrh biti veći od 500.000 dolara“, predviđa taj analitičar. I PlanB upozorava da uspon bitcoina neće biti bez neravnina, odnosno da će biti još korekcija u nadolazećim mjesecima prije postizanja ciljne cijene. „Bit će i volatilnosti. To je vrlo važno. Neće biti ravno prema gore i bez padova. Bit će višestrukih padova od minus 20 ili 30 %. To je vrlo normalno“, zaključuje PlanB.

Faktori iza pada tržišta

Koji su razlozi pada tržišta i što slijedi? Ethena je novi kripto hit!