Faktori iza pada tržišta

Pogledajmo koji su to razlozi naglog jučerašnjeg potonuća bitcoina osim, naravno, već spomenutih odljeva iz ETF-ova koji su utjecali na trgovanje botova koji ordiniraju po azijskim marketima, što je bio dominantan okidač pada.

Razloga je nekoliko. Prvi je otkriće pseudonimnog internetskog detektiva ZachXBTa da je američka vlada prebacila više od 30 tisuća bitcoina vrijednih preko dvije milijarde dolara na Coinbase, s očitom namjerom da započne proces prodaje te količine vodeće kriptovalute zaplijenjene od Silk Roada, ilegalnog marketa koji je u BTC početcima poslovao na dark webu, a na kojem se moglo kupiti sve što poželite – od droge, preko oružja i podataka hakiranih kartica pa sve do ubojstva. Ah, good old times, reći će neki. 😊

Američka vlada još nije komentirala ni potvrdila transakciju, no očito je, odnosno vidljivo, da je ona stigla s novčanika koji kontroliraju tijela SAD-a, konkretno, Državno odvjetništvo. Treba reći da je to bitno veća količina od prijašnjih tranši, što znači da bi i u bližoj budućnosti eventualna prodaja mogla znatnije utjecati na tržišta.

Međutim, vjerojatno veći utjecaj na pad tržišta od te transakcije Vlade SAD-a imali su makro faktori. Preciznije, sve je veća zabrinutost među ulagačima da bi Federalne rezerve mogle odgoditi odluku o spuštanju kamatne stope do kraja ove godine. Da podsjetimo, inicijalno se smanjenje očekivalo u trećem mjesecu, no inflacija je tvrdoglava.

Dodatno, prinos na desetogodišnje trezorske zapise SAD-a preko noći je dosegao dvotjednu najvišu razinu od 4,40 % upravo zbog i dalje snažne inflacije i neočekivano jake proizvodne aktivnosti. Naime, 1. travnja američki Institut za upravljanje opskrbom izvijestio je o porastu svog proizvodnog indeksa od 2,5 %, čime se on povećao prvi put od 2022. Porast te takozvane nerizične stope na trezorce obično potiče odljev novca iz rizične imovine, pa tako i iz kriptovaluta. Drugim riječima, u ovakvim nesigurnim monetarnim uvjetima ulagači radije ulažu u tradicionalniju i manje nestabilnu imovinu.

Također, s obzirom na rast proizvodne aktivnosti, i Indeks američkog dolara (DXY) prešao je 105, što je najviša razina od sredine 2. mjeseca. A bitcoin se uobičajeno kreće u suprotnom smjeru od DXY-a i prinosa od desetogodišnjih obveznica. Drugim riječima, ako DXY i prinosi rastu, vodeći kripto doživljava cjenovni pritisak. Potom se korekcija cijene BTC-a može pripisati knjiženju profita, pogotovo od strane onih koji su ušli na tržište od odobrenja američkih ETF-ova. Naime, pomicanje bitcoina s 40-ak tisuća prilikom odobrenja na sadašnjih ugrubo 65.000 dolara znači povrat od preko 50 %.

I kao posljednji razlog povlačenja cijene spomenut ćemo uobičajenu dinamiku unutar ciklusa. Neki analitičari vjeruju da je BTC u fazi povlačenja koja povijesno dolazi 20-ak dana prije halvinga, a on bi se trebao odigrati upravo oko 20. ovog mjeseca. Tako kripto trgovac i analitičar Rekt Capital sugerira da je tekuća cjenovna akcija upravo dio povlačenja prije događaja prepolovljavanja i podsjeća na to da je BTC pao za 38 i 20 % tijekom ciklusa iz 2016. odnosno 2020. godine. Međutim, ono što svakako treba naglasiti, korekciji unatoč, jest da dugoročno gledano tržišni sudionici i dalje očekuju oporavak cijene bitcoina, pogotovo jer sve više financijskih institucija prihvaća BTC, ali i u kontekstu halvinga, koji će prepoloviti količinu novoizrudarenih bitcoina.

Tržište se oporavlja nakon jučerašnjeg naglog pada

Razlozi za optimizam i prognoze cijena